април, 2022

нед.24апр.(апр. 24)20:00пон.02май(май 2)18:39АРМЕНИЯ И ГРУЗИЯ – КОНЯК И ВИНО(април 24) 20:00 - (май 2) 18:39

армения и грузия

Подробна информация

АРМЕНИЯ И ГРУЗИЯ – КОНЯК И ВИНО

Очаква Ви Кавказ – величествената загадъчна планина на Прометей. Земя, обвеяна с легенди. Земя, осеяна с безброй свидетелства за многовековна история. Земя, попила кръвта на горди и гостоприемни планинци, готови да ни разкрият сърцето си. Армения и Грузия – две познати и не толкова държави, два близки и все пак различни народа, отворили порти към древни култури и динамиката на съвременния свят и готови да ги споделят. Да повдигнем завесата заедно ! И да си кажем „НАЗДРАВЕ“ с прекрасните вина и кехлибарения коняк!

Ден 1

Сбор на групата на аерогара София в 20:00 часа. Полет София – Ереван.

Ден 2

Кацане в Ереван  около  3:30 часа. Трансфер до хотела. Ранно настаняване. Късна закуска.

армения и грузияАрменската столица е град на 2800 години. И макар не винаги да е бил столица, през всичките години Ербуни – Ереван е в сърцето на всеки арменец. Розовият град – заради сградите от розов туф, придаващи особено сияние… Зеленият град – заради многото паркове и градини… Сърцето на Армения.

Обзорна обиколка на арменската столица: паметникът „Майка Армения“, каскадния комплекс – система от пет тераси, стъпаловидни преходи, водни каскади и цветни лехи с 50-метровия монумент на върха, свързващ централната и северната части на града; площад „Република“, прекрасната сграда на Операта, Северният булевард, Иранската джамия – един от най-старите паметници на Ереван; посещение на конячен завод с дегустация на няколко вида коняк. Вечеря. Нощувка.

Ден 3

Закуска.  Посещение на манастира  Хор Вирап; посещение  на средновековния  манастир Нораванк; посещение на птичата пещера Арени. Обяд и дегустация в семейната винарна „Старият мост“. Посещение на винарна, където ще опитаме вина, създадени по специална и технология „кахан“. Вечеря и нощувка в Ереван.

Армения и ГрузияПланината Арарат е свещена за арменците. Днес тя е на територията на съседна Турция. Но може да се види най-добре от  манастира  Хор Вирап ( „дълбок затвор“) – свято място не само защото е в подножието на библейското плато, където според преданието спрял Ноевият ковчег, а и  защото тук е началото на християнска Армения. Още може да се види подземният затвор, където цар Трцет III държал в плен Св. Григорий Просветител чак докато повярвал в неговия Бог. И така през 301 година Армения става първата страна, приела християнството като официална религия. А над мястото на някогашния затвор, където през V век бил построен малък параклис, през 642 година вече се издигал манастир, дълги години служил като главен духовен център и резиденция на Католикоса.

И още един манастир – Нораванк /Новият манастир. Седем столетия ни делят от създаването му  и красивата легенда за построяването на главния храм: влюбила се в младия архитект Момик дъщерята на цар Орбелян, а той обещал, че ще благослови любовта им, ако за три години момъкът построи най-прекрасния храм на земята. Когато  черквата била завършена, младият майстор седнал на купола да се порадва на красивата природа, унесен в мечти за щастливото бъдеще с прекрасната си възлюбена. Така и не усетил, кога зад него се приближил нает от царя слуга и го блъснал на земята. Опитал да се задържи за един огромен камък, но той паднал заедно с него и станал  надгробният му паметник. Какво се случило с девойката историята мълчи – но гробът на младия архитект до днес напомня за таланта му и построеното от него в името на любовта.

Армения и ГрузияАрени е малко и много известно с прекрасните си вина и няколко винарни село. А тук  вино се правело още преди 6 100 години – това показват находки в една от пещерите край селото – Птичата. А намереното там е не само свързано с виното, но и с единствените човешки жертвоприношения на арменска територия, с най-старата жилищна и обредна култура, с намерената най-стара запазена вече много  хилядолетия кожена обувка. На вашето внимание – уникалните вина на две от винарните!

 

 

 

 

 

Армения и Грузия

Ден  4 

Закуска. Посещение на катедралата  Ечмиадзин – духовен и административен център на Арменската Апостолическа църква. Дегустация във винарна АЛУРИЯ. Посещение на Музея на виното. Посещение на лозята и винарна АрмАс – дегустация. Връщане в Ереван, пазар на сушени плодове. Гала вечеря. Нощувка.

 

 

Ден 5

Армения и Грузия

Закуска. Отпътуване за Тбилиси /270 км. Посещение на езерото Севан, Национален парк Дилижан – кратка разходка по най-емблематичната улица на едноименния  курортен град ; манастира Агарцин. Вечеря и нощувка в Тбилиси.

Севан е най-голямото сладководно езеро в Кавказкия регион и  второто най-високо  в света на 1900 м.н.в.  Древният народ урарту го нарича „суния“, т.е. „езеро“, по-късно трансформирано в Севан. Душата на Армения.

Наричат  Националния парк Дилижан Арменската Швейцария –  красиво е като в планинска приказка. А градчето Дилижан  е връзката между старото и новото време и очарова със старинната архитектура, вкусната храна, с присъствието на многобройни художници, артисти, писатели…. Незабравимо място!

Армения и ГрузияИ още една светиня  – тайнствено място потънало в зеленина. Легендата разказва, че когато през Х век тук дошли  първите монаси, видели високо в небето игра на орлите, приели го като знак и основали  манастира, който  нарекли Агарцин ( „игра на орлите“). За три столетия тук изградили три храма, тук е и гробницата на знаменитите грузински князе Багратиони….А в края на клисурата едно огромно орехово дърво, връстник на обителта, пази манастира за вечни времена.

Ден 6

Закуска. Туристическа   обиколка на града – историческият център: районът Шардени, Смокиновата долина, Тифлиските серни бани (Тифлис е името на града до 1936г), мостът на мира….Куклено представление в Кривата кула.

Посещение на винарната за пенливи вина «Багратиони -1882» , дегустация. . Вечеря. Нощувка.

Създаден в средата на V век, обявен за столица от Давид Строителя в средата на дванадесетото столетие, познал нашествията на перси, араби, селджуци, руснаци – и днес Тбилиси впечатлява скрасота и величие. Гордо се извисява над града крепосттаНарикала /ще се изкачим  с лифт/, от хълма с Метехския храм  наблюдава поданиците си и приветства гостите на Грузия легендарният цар Вахтанг Горгасали,  часовникът на старата градска кула отмерва времето….

Очарователните малки улички крият неподозирани тайни и съкровища като най-древната постройка в града – църквата Анчисхати от ІV век,  величествения храм «Св. Троица» – един от най-големите в православния свят, знаменитите серни минерални  бани. За най-старата от тях  – Ираклиевата още през ХVІ век спорят грузинските князе и руското  царско семейство, на тях се възхищават Пушкин и Александър Дюма (баща), тук се случвали най-важните събития в живота на жителите на града…

Ден 7

Армения и ГрузияЗакуска.  Отпътуване към Източна Грузия – район Кахетия, лозята и виното…, Посещение на Телави – родният град на знаменития филмов герой Мимино, посещение на двореца на князете Чавчавадзе в Цинандали – посещение на винарска изба. Посещение на „висящата“ крепост Греми. Дегустация във винарна  Киндзмараули . Посещение на винена   къща – близнаци Напареули   – обиколка на лозята, запознаване с традиционното винопроизводство „квеври“, дегустация на биовино. Вечеря. Нощувка в Тбилиси.

Един ден, посветен на виното и грузинските традиции. Защото Кахетия е най-винарският район на Грузия, а Телави – един от най-важните в района. Градът носи името си от брястовете край него («тела»), но всъщност около него има много лозя. Алазанската долина е не само много красива, но и плодородна. Може и да е вярна легендата за създаването на града – когато прокудени от родината си арменци получили разрешението на грузинския цар да се заселят където пожелаят – при вида на долината възкликнали «те лав» – т.е. «тук е добре» и така това възклицание останало в името на града. Само 20 – хиляден, но богат на история и паметници. и, разбира се, на вино. Съвсем наблизо в селцето Цинандали е дворецът на князете Чавчавадзе – ще разберете защо тук са гостували Пушкин и Грибоедов и защо поетът Александър Чавчавадзе е най-популярният член на княжеския род.

До селцето Греми – първата столица на Кахетинското царство, станало такова по волята на първия кахетински цар Георги в края на XV  век 70 години по-късно е издигта крепостта, наречена «висящата». Въпреки изминалите години на бурни исторически събития тя все така гордо се издига на хълм над селото. И отново лозя и вино –защо ли?

 

Ден 8

Закуска. Отпътуване за старата столица Мцхета, посещение на храмовете Джвари (VI век) и Светицховели (XI в) ЮНЕСКО. Посещение на винарска изба Гурамишвили – дегустация. Майсторски клас за приготвяне на чурчхела.  Вечеря. Нощувка в Тбилиси.

Само на 20 км западно от Тбилиси е най-старият грузински град  Мцхета. И най-святото място за всеки грузинец.

Там, дето край отвесен рът

като сестри след дълъг път

прегърнати и днес шумят

Арагва и Кура, в див кът

стоеше манастир…..

Така великият Лермонтов започва знаменитата си поема „Мцири“. Манастирът, вдъхновил поета,  е Джвари („кръст“), построен в зората на християнството в Грузия там, където Света Нино Кападокийска издига дървен кръст. Едно от местата за поклонение не само на грузинците.

Другото е само на няколко километра

–  Светицховели („животворящият стълб“). Това е катедралният храм,  съхраняващ  свещения хитон, с който е бил погребан Исус. Началото  му е в V век и е  свързано с великия владетел Вахтанг Горгасали, днес посреща многогбройните си посетители във вида си от  XI столетие. А хитонът не е единствената реликва……

И после – отново в плен на грузинското вино. И докосване до едно от любимите лакомства на грузинците – чурчхела (лахмаджун).

Ден 9

Около 2.00 ч трансфер към  летището. Полет Тбилиси – София.

Националната валута на Армения е драм:   500 драма= 1,60 лв = 0,85€ 

Националната валута на Грузия е лари:  1 лари = 0, 65 лв   3 лари =1 €

Цена на туристически пакет на човек в двойна стая:3299 лв.

 ранни записвания: 15.02.2022 – 2999 лв.

Цената включва:

–  самолетен билет София  – Ереван; Тбилиси – София

 – 8  нощувки, в хотели 3*** /   5 в Ереван и, 3  в Тбилиси,; 8 закуски, 7 вечери ( 2 от които в национални ресторанти с богато меню и жива музика ); дегустации във винарска изба и конячен завод;  дегустация на сирена; обяди и дегустации, съгласно програмата.,

– богата  екскурзионна програма с местен екскурзовод на руски език и платени музейни такси;

 – водач/ преводач от фирмата

–     1 бутилка вода на ден

 –    Безплатен WiFi  по  време на пътуването

–   застраховка  «Помощ при пътуване» с покритие   10 000 евро с вкличено покритие за COVID- 19. Туристи над 65г.доплащат 25 лв.

Цената на екскурзията не включва:

  • Алкохолни напитки, различни от дегустации
  • Обяди
  • Единично настаняване срещу допълнителна такса от 140 евро

 Препоръчаме допълнителна застраховка «Отмяна на пътуването»  в «Мондиал Асистанс».

 

Внимание!

Пътува се със задграничен паспорт с валидност 6 месеца преди пътуването.

Деца до 18 години, пътуващи самостоятелно или с единия родител пътуват с нотариално заверено пълномощно-съгласие на родителите (оригинал и копие). Ако родителите са с различни фамилии е нужен Акт за раждане (оригинал и копие).

Съгласно изискванията на здравните власти на Армения и Грузия е необходим сертификат за ваксинация или отрицателен PCR, направен не по-късно от 72 часа преди пристигането.

За резервации, свържете се директно с Арива Травел:

info@arivaplovdiv.com
office@arivaplovdiv.com
guidesplovdiv@arivaplovdiv.com

+359 32 621 360

+359 879 260 654

“Ariva travel”

Ви пожелава приятно пътуване !

 

 

 

 

Още

Час на събитието

април 24 (неделя) 20:00 - май 2 (понеделник) 18:39

Организатор

Арива Травел ООДАрива Травъл 00Д е регистрирана в МТ с лиценз № PK 01 – 6758 и сключена застраховка „Отговорност на туроператора“ в „ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС АД“ полица № e 037001 00003675 / 15.01.2022 г.info@arivaplovdiv.com ул. “ул. “ Княз Александър I ” 39, ет.1 офис 4 Гр.Пловдив п.к 4000

Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.
X