декември, 2021

съб.11дек.(дек. 11)05:00нед.12(дек. 12)20:00Тур “От Сунгурларе до Плиска – при царете, виното и осмарския пелин”05:00 - 20:00 (12)

От Сунгурларе до Плиска

Подробна информация

Тур “От Сунгурларе до Плиска – при царете, виното и осмарския пелин”

Едно великолепно историческо, културно и и винено пътешествие до Североизточна България, където от хилядолетия се извисява Мадарският конник, а като стражи на историята се издигат Плиска и Велики Преслав – първите две столици на една от най-старите държави в Европа. В програмата е и столицата на наложения пелин – село Осмар, в което вино се прави още от времето на Първата българска държава. Според преданието, когато хан Крум изкоренява лозята, той запазва за лично ползване насажденията в района на Осмар.

Пътьом минаваме през Смядово – някогашният център за производство на прочутата Смядовска луканка, която се прави от изчезващата порода черни прасета Източнобалканска свиня. В долината на виното в Сунгурларе посещаваме елегантна винарска изба и опитваме прочутия Мискет –  деликатен, ароматен, типичен български сорт, с вкусови нотки, напомнящи бели цветя, зелена ябълка и цитрус. В района на Мадара ще се насладим на вино от сорта Гергана – бял винен сорт грозде, селектиран чрез кръстосване на сортовете Димят и Мускат Отонел. В програмата в Сунгурларе е и посещение на етнографската сбирка, посветена на гроздето, в която има стъкленици със стари сортове.

 

Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 05,00 от София, 07,00 ч. от Пловдив, 08,00 ч. от Стара Загора.

Ден 1: В долината на виното, Велики Преслав и столицата на осмарския пелин

Отпътуваме от София, Пловдив и Стара Загора и се отправяме към Сунгурларе – Долината на виното. Ще разгледаме музейната сбирка “Лозарство и винарство”, посветена на гроздето, в която има стъкленици със стари сортове, а след това ще се насладим на дегустация в елегантната сунгурларска изба “Зеланос”. Ще опитаме няколко вина, сред които и прочутия Мискет –  деликатен, ароматен, типичен български сорт, с вкусови нотки, напомнящи бели цветя, зелена ябълка и цитрус. В Смядово – някогашният център за производство на прочутата Смядовска луканка, която се прави от изчезващата порода черни прасета Източнобалканска свиня, ще опитаме прочутия колбас.

По-късно ще посетим Велики Преслав – перлата на Симеонова България. Денят ще завърши с дегустация на осмарски пелин в село Осмар, в което вино се прави още от времето на Първата българска държава. Според преданието, когато хан Крум изкоренява лозята, той запазва за лично ползване насажденията в района на Осмар.

Ден 2: Величието на Плиска, Мадарския конник и финеса на старите български вина

След закуска се отправяме към Плиска – столицата на Първото българско царство. В продължение на два века – от основаването на българската държава през 681 до 893 година, градът е главното политическо, военно, културно и икономическо средище. Наред с това Плиска е и сред най-внушителните паметници на средновековното европейско градостроителство. Най-забележителният архитектурен паметник от това време е Голямата базилика. Със своите 2920 кв. м тя била най-голямата християнска църква на Балканския полуостров. Ще посетим и един уникален не само за България, но и за света културно- исторически комплекс – Двора на кирилицата. Този дом на кирилските букви и тяхната история се създава не от държавна институция или организация, а от един арменец – Карен Алексaнян, установил се в България и научил много за историята ни.

Тук са разположени внушителните скулптури (ръчно резбовани от камък) на кирилските букви, картинна галерия, Алея на писателите, на която са представени творци от национални култури и религии, писали и пишещи на кирилица. Следобяд посещаваме Мадарския конник – единствен по рода си в Европа и включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Турът завършва в избаc с дегустация на вина, сред които и Гергана – бял винен сорт грозде, селектиран чрез кръстосване на Димят и Мускат Отонел.

Цената на тура включва

  • Една закуска
  • Два обяда тип дегустация
  • Три винени дегустации
  • Дегустация на Смядовска луканка
  • Вечеря
  • Нощувка
  • Транспорт
  • Пълно екскурзоводско обслужване от лицензиран гид
  • Вход за посещаваните музеи и обекти
  • Туристическа застраховка
Цена: 239 лв /човек
Цена деца: 189 лв/дете
+359 898 471 201
ekaterina.terzieva@gmail.com
За връзка с нас: ТУК

Още

Час на събитието

11 (събота) 05:00 - 12 (неделя) 20:00

Организатор

Slow Tours BulgariaA touroperator specialized in wine&food tours in Bulgaria 089 847 1201

Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.
X