виртуален винен туризъм в условията на ковид и пост-ковид ситуация

Туризмът, в това число и виненият, бяха изправяни пред голямо предизвикателство тази година, което отвори една нова възможност в предлагането на винени турове и дегустации – виртуален винен туризъм. Много бързо виненият бранш в развитие в това отношение страни се адаптира и започна да предлага виртуални дегустации, виртуални турове, видео срещи, дегустационни сетове с включен достъп до видеа от избата/региона. Реагираха бързо, защото отдавна са осъзнали нуждата от виртуалния маркетинг, а в сайтовете не от скоро са публикувани клипове, 3600 виртуални турове и др.

Винените туристи са органичени в пътуванията по света, а виртуалните срещи с избите успяват да поддържат интереса им, да ги предизвикват да опознават нови региони, да ги накарат да мечтая да посетят тези места след време. Смятам, че тези виртуални винени срещи ще продължат да привличат винени любители и са възможност вината да достигнат до ценители, които може би никога няма да посетят избата/региона, но ще станат верен клиент.

Срещам ви с Димо Желев, който от 15 години се занимава с дигитален маркетинг в туризма. Ще опитаме да дадем практични съвети как да предлагаме виртуални турове, виртуални дегустации и как виртуално да накараме туристите да мечтаят да ни посетят!

Здравей, Димо! Моля да се представиш!

димо желевЗдравей! Казвам се Димо и моята страст е дигиталният маркетинг в туризма. Всъщност съм свързан с туризма още чрез бакалавърското си образование. С времето преминах през различни проекти и начинания, свързани с този бранш и неговото проявление. Бях съдружник в туроператорска компания, след което изградих платформа за онлайн резервации на български хотели, работещи на турагентски принцип, след това онлайн платформа за реклама на хотели. За съжаление интервюто ще стане много дълго, ако обясня всичките приключения в сферата на туризма, през които съм минал.  Също така преподавам „Софтуер в туризма“ в Пловдивски университет.

Към момента основният бизнес на компанията, която управлявам –Hotelbox  е свързан с дигитален маркетинг за хотели. Вярвам, че дигиталното представяне на хотели и ВИНАРСКИ ИЗБИ може да им гарантира по-добър марж на печалба и нещо още по-важно – свободата да управляват креативно маркетинга на собствения си продукт. Подобна увереност имам заради над 50 изградени хотелски сайта, около 400 заснети 360° вирутални турове на хотели и над 30 активни към момента маркетингови кампании на хотели в България. Подобен опит ми показа едно – дигиталният маркетинг може да води до много продажби!

С изключителна радост мога да споделя друга сантиментална страна на докосването ми до туризма. От 8 години организираме годишната конференция на Travel Academy , заедно с двама приятели, които много обичам – Антон и Радо. Истинско щастие е, че 3-ма приятели, вярващи в обща кауза, успяхме да наложим тази годишна конференция като платформа за запознаване на нови трендове и среща на хората в бранша. С годините, покрай годишната конференция, създадохме и други проекти като Travel Expo, Travel Awards, Нощ на хотелите, 157.bg и други.

Българска асоциация на винените професионалистиУчаствала съм като посетител на Travel Academy 2 години, а на тазгодишното издание Българската асоциация на винените професионалист имаше workshop на тема Стратегия за устойчиво развитие на винения туризъм в България. Защо имаме нужда от нея?

За съжаление много малко изби я посещават, а за мен е пропусната възможност да повишат качеството на туристически си услуги и да бъдат винаги в крачка със световните тенденции в туризма. Освен това форумът дава прекрасна възможност да се срещнат с туроператори и професионалисти в туризма.

Скоро мой познат ми зададе следния въпрос: Като покажеш всичко виртуално, какво остава да види туриста? Как би отговорил на този въпрос, така че да покажем силата на виртуалния маркетинг?

Виртуалните (VR) винени турове са възможност за различно изживяване, което не е просто дубликат на реалния тур. Те са еквивалент на реалния тур в конкретна винарска изба, който може да бъде изживян в дома на любителя на виното.

На твоя приятел бих отговорил – обиколка на винарска изба чрез виртуална реалност е възможност, която може да бъде ориентирана към друг таргет клиенти. Част от тях не биха се срещнали по никакъв друг начин с винарската изба. Причините не се крият само в пандемичната ситуация, която кара хората да пътуват по-малко. Голяма част от сегашните и бъдещите потребители на вино – поколението Z, са свикнали да преживяват по различен, модерен и технологичен начин реалността. Това е голяма възможност за достигане до тях.

Трябва да сме наясно, че виртуалните турове на изби и виртуалните дегустации не могат да представят цялата палитра от усещания, които реалното докосване до дегустация в изба на живо може. Все пак това е един добър “Starter Pack” към обаятелния свят на виното. И кой знае, може би е възможно да увлече в него потребители, до които духът на виното не би достигнал по друг начин.

Естествено във време, маркирано от ефектите на пандемия, залагането на виртуални турове и дегустации би могло да генерира допълнителен приход на избите. Особено на тези, които имат туристическа инфраструктура и дегустации, заложени в техните концепции.

3600 виртуални турове

Винарска изба предлага услугата виртуален тур, като предварително изпраща сет от вина на клиента. Часът на виртуалната среща е предварително обявен (тип „споделена дегустация”), но има и възможност за частно включване, в удобен за двете страни време. Как виненият гид на избата може да я представи по най-добрия начин? Какво представляват 360 градусовите виртуални турове ?

Виртуален 360° тур във Вила Синтика, направен от HotelBox
Подобни VR дегустации вече са добре развити в западния свят и Covid-19 пандемията се оказа катализатор на този процес. В отговор на твоя въпрос-мога да изброя следните предимства на винените турове, реализирани дистанционно:

  1. Потребителят контактува с винен гид чрез платформа за комуникация  – Skype, Viber, Zoom, Google Meet или подобна. Това е пълноценен жив контакт с опитен експерт, който може да поведе клиента в света на виното. Видеовръзката позволява както зрителен контакт между клиент/клиенти и винен гид, така и демонстрация от страна на гида на изработен за избата 360° тур и видео.
  2. Виненият гид може да демонстрира качествата на виното, като заедно с клиента (или клиентите при споделена дегустация) могат да коментират възприятията си за вино, което и двамата опитват.
  3. Виненият тур може да разведе клиента през 360° виртуална разходка из избата или лозята. Това дава възможност да се посети всяко кътче от базата, като гидът може буквално да въведе клиентите – сякаш те наистина са там. Може да се върти във всички посоки, да показва съоръжения и да ги увеличава, да демонстрира процеси от технологията, запечатани в 360°. Всичко това се случва в удобния комфорт на дома. 360° виртуални турове на винена изба могат да се окажат подходяща част от цялостна концепция за представяне на избата, нейната технология и естествено нейните продукти. На техническо ниво виртуалният тур дава възможността потребителят да преминава от една 360° снимка в друга и това да му дава усещането за посещаване на дадената локация. Потребителят има възможност да оглежда всичко около себе си – стени, тавани и подове на помещения, да „пристъпва“ виртуално и да обхожда едно помещение или друго. В същото време лозята на една изба могат да бъдат показани както чрез 360° панорама сред редовете на масива, така и чрез дрон панорама, за да се видят масивите отгоре.

Ние конкретно предлагаме всякакви варианти на виртуален тур, в зависимост от нуждите на избата:

-Онлайн магазин за вина + възможност за резервиране на виртуална дегустация + заснемане на пълна 360° разходка избата + интегриране на платформа за видеовръзка;

-Опростен сайт+ 360° разходка на избата + видео

Подобни решения в различни варианти могат да бъдат намерени и от други доставчици на 360° и VR услуги.

Видеа

Могат ли видеата от избата да привлекат вниманието на туриста и как да ги приложим във виртуалния тур?

Видеата са мощен инструмент за влияние над потребителите. Основната причина за това е, че те могат да докоснат емоциите на потребителите чрез определена мелодия или движение. И естествено заразителността на емоциите на моделите и актьорите, част от самото видео.

Видео може да бъде както част от виртуалния винен тур, така и отделен продукт. Като отделен продукт то може да бъде поставяно в платформи като Youtube, Facebook, Google My Business и естествено – кралското място в идентичността на избата – нейният сайт. Много кратки видеоклипове могат да бъдат незаменим инструмент в рекламата на избата в Google Ads и Facebook Ads.

От друга страна видеата могат да бъдат вградени във виртуалната разходка. Те могат да демонстрират конкретен процес в технологията на производство, да покажат работата на дадено съоръжение и емоциите от дегустация, заснета на живо. Всяко видео може да се изпълнява в конкретна точка от 360° тур или да се интегрира във физически дисплей, вътре в самата разходка. Възможностите са необятни – демострация на гроздобер, дрон видео на избата, демонстрация на технология и т.н.

Такива видеа освен за избата могат да бъдат от полза и за търговците/ износители на вино, които могат да предлагат сет за дегустация с различни вина от даден район. Ако туроператор е партньор с дистрибутор на вино в чужбина, също може да предлага такава услуга. По време на виртуалния тур всяка изба може да бъде представена с кратко видео. Мислиш ли, че видео представяне на цял винарски район и избите в него ще бъде от полза за популяризиране на тази винена дестинация?

Виртуален винен туризъм в условия на Ковид и пост-Ковид ситуация
Виртуални турове в изби, ресторанти и туристически обекти в Paso Robles

Не само видео представянето може да бъде в полза на търговците и туроператорите, с които работи дадената изба. 360° виртуалния тур също е лесен за вграждане в партньорските сайтове. Видеото може да представи емоцията, а 360° духа и материално техническата база на конкретна изба по незаменим начин.

Естествено представянето на по-комплексен продукт – видео за винена дестинация, би имало полза за мястото и цялостния маркетинг на дестинацията, и нещо много важно – би демонстрирала едно изживяване в неговата цялост. Защото туристът не идва само в избата, той може да посети други места за хранене, настаняване, забележителности, спа и т.н.

Възможностите за преплитането на винения туризъм с други форми на алтернативен туризъм са неограничени. Тяхното представяне чрез видео – също. За съжаление сред видеата, които ние заснемаме, основен потребител са средните и големи рекреационни хотели. Ще ми се да виждам все повече изби да се възползват от тези възможности!

Платформите

Кои са платформите за виртуална среща с клиенти?

Почти всички платформи предлагат възможност за видео връзка и споделяне на екран, които могат да бъдат ползвани за виртуални винени турове и дегустации. Някои от тези платформи са добре познати на масовия потребител – Viber, Facebook Messenger, Skype. Евентуален проблем при тяхното ползване е това, че те не могат да бъдат вградени в сайтове.

Ние предпочитаме, изграждайки инфраструктурата за едно подобно решение, да ползваме софтуери като Zoom, Google Meet и особено Jitsy. Последният има безплатна версия, която поддържа видеовръзка между голям брой абонати. В същото време не изисква инсталация на софтуер от потребителя, а само логване в платформата.

Цялостна концепция

Какво цялостно решение за вирутални турове и дегустации, според теб, би работило най – ефективно за винарските изби?

виртуален винен тур
Виртуален тур и дегустация в италианска изба

При избор на цялостно решение не трябва да избираме между отделните компоненти като платформата за видеовръзка, видеото и т.н.. Важна е услугата, която избите могат да предложат за своите клиенти, предвид особеностите на винарната и възможностите за предоставяне на винени турове на място или във виртуална среда.  Според тази специфика, може да бъде изградената цялата инфраструктура, предвиждайки се следните компоненти:

  • Нов електронен магазин за предлагане едновременно на вина и дегустации. Подобен магазин може да е част от основния сайт, без да е нужно изграждане на нов сайт. Могат да бъдат залагани дегустации на виното, които се заплащат като допълнителна услуга при процеса на поръчка. Или, от друга страна, да се залага поръчка само на дегустация и виртуален тур чрез винен гид. Въпрос на стратегия.
  • Видеоплатформа. Платформата за видеовръзка трябва да бъде интегрирана в сайта на избата, чрез която виненият гид може да контактува с клиентите, поръчали виртуална обиколка или дегустация. Достъп до този канал може да се получава с линк при интеграция на подобна функция в електронния магазин.
  • 360° разходка, представяща обекта. Тя дава възможност на винения гид да „разведе“ клиентите, поръчали виртуален тур или дегустация и да ги запознае с особеностите на избата, според най – добрите екскурзоводски практики.
  • Видеа, интегрирани като част от 360° разходката. Биха добавили емоция и движение от различен ъгъл, за да може потребителят да се пренесе в конкретното място.
  • Представяне на цялата услуга по подходящ начин, с подходяща визуалност на сайта на избата.
  • Онлайн реклама на цялостната услуга чрез Facebook, Google, мейл и др. Без да бъде ориентирана към правилните клиенти, едно подобно решение би било неефективно.

Да посочим и добрия пример: От началото на тази година Bulgaria Wine Tours започнаха да правят онлайн представяне на българските региони и вина за чуждестранни винени любители. The Old Cellar, в партньорство с местни и чуждестранни винени професионалисти, също организират виртуални дегустии за винени любители в Англия, като предлагат сет от български вина от онлайн магазина им.

Автор: Красимира Кодукова

Прочетете още: Винен туризъм и Ковид: как да се адаптираме към новото начало?

 

Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.
X