Scroll Top
обучения винени гидове
обучение винени гидове
март месец 2024 стартираме курс за обучение на винени гидове!

Обучението ще включва два модула, които могат да бъдат независими един от друг, а преминаването и на двата ще даде необходимата подготовка за подобряване на познанията с практическа насоченост за винения туризъм в България

За кого е предназначен:

За собственици на винарски изби и техни служители, които искат да развиват успешен винен турисъм във винарните;

За млади кадри, завършили или завършващи „Технология на виното и пивото“. „Лозарство и винарство“ или „Туризъм“, желаещи да се развиват в сферата на винения туризъм;

За всички любители на виното, които искат да работят във винарска изба.

какво представлява курсът?

Период на провеждане: от началото на март до края на април 2024

Април месец ще се осъществи практиката и оценяването.

Модул 1 ще се реализира в рамките на 2 дни (уикенд дни) по 8 часа на ден. Този модул е присъствен в локация в Пловдив и не може да бъде осъществен онлайн.

Модул 2 е с продължителност 5 седмици, по две срещи на седмица с продължителност час и половина.

Програма:

Ден първи:

1. Основни познания за виното и неговото производство от гроздето до бутилката;

2. Винена дегустация с цел опознаване на различни стилове вина. Сервиз на вино;

3  Как да дегустираме вино и как да го опишем. Винен речник;

4. Дегустация и теория на основни сортове, в това число и местни;

Ден втори:

5. Винени региони в България, характерни сортове и техния потенциал за винен туризъм. Дегустация на вина от различните региони на страната.

6. Основи на комбинирането на вино с храна. Дегустация на вино и храна;

7. Съхранение на вино.

Ще бъдат предоставени допълнителни материали за самоподготовка.

Подготовка по следните теми:

1.Дефиниция на професията „винен гид“ и неговата роля във винено-туристическия бранш (в избата и в туроператорска фирма);

2.Виното и виненият туризъм в България. История, настояще и бъдеще. Винени региони, местни и международни сортове.

3.  Приносът на винения гид за развитие на винения туризъм в избата – отговорности и очаквания;

4.Приносът на винения гид за регионално партньорство;

5. Ролята на винения гид в маркетинга на избата /туристическата фирма.

Практическо приложение: обучението дава добра подготовка за стартиране на работа в сферата на винения туризъм в избата, надграждане на туристическите услуги в избата, анализ и самооценка на настоящия винен туризъм. Намиране на партньори в туризма и изграждане на стратегия за развитие на региона като винено-туристическа дестинация. Успешно развитие на винения туризъм в избата и партньорства с оператори в туризма.

Обучението в Модул 1 е предназначено за:

 • хора с интерес към виното, но без особени познания в него, които искат да работят в сферата на винения туризъм във винарски изби;
 • екскурзоводи, които искат да организират и/или водят винени турове;
 • студенти „Туризъм“, „Лозарствои винарство“, „Технология на вино и ВАН“, които искат свободно да изразяват себе си пред публика и да увладеят изкуството на представянето на вина.

Обучение Модул 2:

 • хора с интерес към виното, но без особени познания в него, които искат да работят в сферата на винения туризъм във винарски изби;
 • студенти „Туризъм“, „Лозарствои винарство“, „Технология на вино и ВАН“, които искат да се развиват в сферата на винения туризъм и да си намерят работа във винарска изба, туристическа агенция или друг винен обект.
 • служители и собственици на винарски изби в България, които искат да подобрят своите туристически услуги и да развиват успешен винен туризъм.

Цена на Модул 1: 700 лв без ДДС/човек

Цена на Модул 2: 830 лв без ДДС /човек

Цена на Модул 1 и Модул 2: 1390 лв без ДДС/ човек

Условия за плащане: 50% авансово плащане най-късно 5 дни след потвърждение. Останалите 50% най-късно 5 дни преди началото на курса.

Големина на групата: мин. 5 макс -10 човека

Практическо приложение на наученото: Правилно изразяване при представяне на вино пред туристи, добра информираност при представяне на България като страна винопроизводител. Познания за регионите на България и характерните за тях сортове и стилове вина, правилен сервиз и съхранение на вината.

Обучението дава добра подготовка за стартиране на работа в сферата на винения туризъм в избата, надграждане на туристическите услуги в избата, анализ и самооценка на настоящия винен туризъм. Намиране на партньори в туризма и изграждане на стратегия за развитие на региона като винено-туристическа дестинация. Създаване на уникални винени преживявания. Успешно развитие на винения туризъм в избата. 

За всички преминали обучение по Модул 2:

Оценка на наученото: Всеки обучаващ се ще има право да избира своята задача:

 1. Да направи бизнес модел на нов туристически продукт в избата – концепция на продукта и маркетингов подход.
 2. Да оцени винено преживяване във винарска изба в региона като “скрит клиент”(винарска изба без хотелска част), да посочи позитивите и пропуснатите ползи (ако има такива) и да даде предложение за подобряването на винения туризъм в нея. 

Нашият екип ще прегледа всички “работи”. На база на наученото, Winetours.bg издава два вида “препоръки” за работа и в зависимост от профила на участника:

За хора, които си търсят работа в сферата на винения туризъм:

 1. Препоръка за работа след преминато обучение ИЛИ
 2. Силна препоръка за работа след преминато обучение и свързване с изби, които търсят човек за винен туризъм. 

За служители на винарски изби, чието обучение е финансирано от избите:

 1. Лична препоръка за работа за служителя след преминато обучение и препоръки към туристи в нашите социални канали да посетят винарската изба;
 2. Лична препоръка за работа на служителя след преминато обучение, изпращане на препоръки за винарската изба към туроператори и екскурзоводи. Интервю с винения гид, което ще публикуваме в нашите канали като добър пример.

За Красимира Кодукова: Дипломирах се като Магистър инженер – технолог по „Технология на ферментационни продукти“ в УХТ, но нещо ми липсваше и записах Магистратура „Лозарство и винарство“ в Аграрен Унивеститет Пловдив, докато работих 2 години като регионален мениджър продажби на енологични материали в Содинал България. Запознах се с прекрасни колеги технолози, от които откраднах страстта си към виното, защото само образование не стига. Продължих пътя си като помощник-технолог във винарска изба „Вила Юстина“ – 2 години, а следващите 7 се отдадох на винения туризъм в същата изба. Там разбрах силата на добрия екип, и продобих изключителен опит в тази сфера : осъзнах значението на професионално подготвения гид,  успешното партньоство в туризма, регионалните събития, ролята на гида за социалните мрежи, креативността във винения туризъм. Там срещнах и „Bulgaria Wine Tours“ – туроператор във винения туризъм, в чиито чудесен екип прекарах 7 месеца, допълвайки знания и опит, но от страна на туроператора. Те станаха и първият ми партньор в новото начинание! От 2020 съм лицензиран екскурзовод и част от Winetours.bg! Вече три години привличаме туристи към избите в България, в които виненият туризъм е на добро ниво. Автор съм за на статии за вино и винен туризъм в сайтовете ни.

Говоря български, английски и френски.

За Гергана Тодорова: Винен професионалист съм и радетел за развитието на реален винен туризъм в страната. През 2009 създадох www.winetours.bg – първия по рода си пътеводител за винен туризъм в България. Автор съм на статии и главен редактор на платформата. Притежател съм на dipWSET. Завършила съм магистратура Аграрен туризъм в Аграрен университет Пловдив. Посетила съм стотици изби в България и Европа, а светът виното преоткрих във Франция, докато живях и работих там.

Говоря български, френски и английски.

За Winetours.bg и Winetourmake.com

Winetours.bg е първият онлайн пътеводител за винен туризъм в България, който обединява всички винарски обекти, отворени за
посещения от туристи. Към платформата има онлайн магазин за
винени преживявания с над 60 предложения за винени приключения. Winetours.bg е провокира интерес към виното и винените региони, улеснява, с което и увеличава пътуванията към виненит е обек и в България, както и повишава винената култура чрез статии за вино и винени пътешествия.

Уайнтурс България е лицензирана туристическа агенция, специализирана във винения туризъм. В онлайн магазина всеки винен любител може да избере винено преживяване както за подаръчен ваучер, така и за директна покупка и резервация. Винена дегустация, винен уикенд, тиймбилдинг , физическ и продукт и и съвети за self-guided винен и турове. Туристическата агенция участва на винени изложения като DiVino.bg , Rosé wine expo, участва в програмите на винените дефилета в Пловдив.

Сайт  за винен туризъм winetourmaker.com е сочен към бизнеса и операторите в туризм а, чиято цел е да промотира
винения туризъм сред туроператори, да предлага винени гидове за турове , както и да направи по-лесна връзката между избите и фирмите в туризма.

Модул 1 ще се проведе в Пловдив, в удобен за всички участници уикенд. Допълнителна информация за локацията ще бъде дадена непосредствено преди началото на курса.

Модул 2 ще се проведе онлайн, в Google Meet, а дните и часовете за провеждане ще бъдат съобразени с участниците.

Пълен конспект и допълнитена информация за курса можете да получите, като се свържете с нас“

Красимира Кодукова : 0887 41 00 63 inf@winetourmake.com и shop@winetours.bg

Гергана Тодорова: 0887 55 24 08 и info@winetours.bg

ЗАЩО ДА инвестирате в ОБУЧЕНИЕТО?

В България има над 250 винарски изби, но много малка част от тях предлагат качествен винен туризъм.  Все повече винарски изби отварят врати за туристи, но основната пречка да развиват успешен винен туризъм е липсата на подготвени и мотивирани кадри! Липсват познания във виното и/или познания в туризма. Професията винен гид е изключителна! Срещите с виното и с хора, въвлечени и любопитни за виното определят наистина приятна и обогатяваща робатна среда! Ние можем да подготвим такива кадри, както и да ги препоръчаме на винарските изби да станат част от техния екип!
Обучения
Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.