Българският проект wine bridges и Световният ден на вранеца

Редом до другите международни дни на известни сортове винено грозде и вината направени от тях, за втора поредна година „Световният ден на Вранеца“ намира своето място в календара на 5-ти октомври.

В духа на серията интервюта „Българските винари по света“, с огромно удоволствие акцентираме върху ВИНАРЯ, инициатор на срещите с тях, а именно Екатерина Гаргова. Bulgaria Wine Tours наскоро направиха интервю с нея, което Ви препоръчваме да прочетете ТУК,  а ние днес ще насочим Вашето внимание към вината от Вранец, от личния ѝ винен проект Wine Bridges, които е винифицирала в Северна Македония, в Попова Кула и които можете да откриете в България. Не е ли #VranecWorldDay добър повод да се запознаете с вината от този сорт, винифицирани от „Енолог на годината 2010“?!

Вранец 2011 – Неукротимият жребец

Световният ден на вранеца„Гроздето е от най-големия и познат лозарски регион в Република Македония – Тиквеш, лозе – Попова Кула.

За виното: Екатерина Гаргова: Работихме заедно с моите млади македонски колеги Марина Коцева и Зоран Николов във винарска изба Попова Кула, които бяха в началото на своя професионален път. Това вино беше първата ми среща с Вранец и идеята ми за винификацията на гроздето доведе до едно екстрактивно и таниново вино, което отлежа една година в бъчви от френски и македонски дъб с последващо отлежаване извън бъчвите в продължение на 10 месеца.
Историята на виното представлява борбата ми с непознатия и буен Вранец, който в първата ни среща изглежда победи и затова го възприемам като среща с неукротимата природа на черния жребец.

Лимитирана серия 

Вранец 2012 – Свободният жребец

Световният ден на ВранецаГроздето е от най-големия и познат лозарски регион в Република Македония – Тиквеш, лозе – Попова Кула.

За виното: Екатерина Гаргова: Характерно за това вино е, че е винифицирано чрез спонтанна алкохолна ферментация. Моето желание да експериментирам с Вранец в тази посока, бе продиктувано от двугодишното сътрудничество на Попова Кула в разработването на докторантура от Фиданка Илиева от Земеделски университет в Штип под ръководството на доц. Христо Спасов от УХТ – Пловдив.

Работата касаеше ферментация на червени вина с щамове дрожди, изолирани от грозде в Тиквешкия регион. Получихме различни като структура и характер вина, което се дължеше на самите дрожди.
При Вранец 2012, за да се покаже сортът в по-натуралния му вид, е използвана спонтанна алкохолна ферментация, малолактичната ферментация е проведена с чисти култури бактерии. За запазване на по-първични аромати виното е отлежало без контакт с дъб до момента на бутилиране. Оставих Вранеца на воля, затова виното е среща със свободния дух на черния жребец.

Лимитирана серия

Световният ден на ВранецаЕкатерина Гаргова за сорта Вранец: „Вранец е червен Балкански сорт и вината от него представляват характера на хората, които живеят в тези области – топлокръвни и силни.

Думата Вранец означава черен, силен, мощен кон, а вината от този сорт се характеризират със сила, потенциал и мощ.

Сортът Вранец произлиза от Черна Гора и приспада към Черноморската еколого-географска група. Разпространен е в Черна Гора, Сърбия, Косово, но в Република Македония е намерил втората си родина. Подходящите климатичните и почвени условия за развитието на сорта подчертават и изявават неговите характеристики във вината.

Вранец е водещ сорт за производство на червени вина в Македония. Намира се основно в централните региони, както и по долината на Вардар, включвайки лозарските райони от Скопие, към Велес и Тиквеш, и завършвайки в Гевгелия и Валандово.

Днес Република Северна Македония може да се гордее с производството на най-добрите вина от Вранец на целия Балкански полуостров. А Вранец е на път да се превърне във визитка на македонското вино.

Вината от Вранец се характеризират с интензивен, тъмен червен цвят. Сортовите аромати варират от предимно плодови – зряла череша и вишня, горски тъмни плодове, сушени плодове до растителни, дървесни и землисти нюанси. Вкусът е мощен и танинов, като при младите вина е изразена свежест. Вината могат да отлежават дълго време като придобиват комплексен аромат, танините и киселините се балансират и вкусът придобива приятна плътност и сладост, като запазва добрата си структура.“

За Ваше улеснение, споделяме контактите ѝ. #VranecWorldDay наближава! Да си кажем НАЗДРАВЕ с Вранец, подкрепяйки български винен проект!

+359 888 642 159 – Екатерина Гаргова

+359 889 663 027 – Атанас Гаргов

info@winebridges.net

Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.
X