5 причини да изберете винен тиймбилдинг

5 причини да изберете винен тиймбилдинг за Вашия екип

Все повече мениджъри организират тиймбилдинги за своя екип, за да спомогнат за сплотяване на членовете, за да създаде връзка между тях. Забавни активности, които помагат на хората да се опознаят в различна светлина и обстановка, да осъзнаят последиците от взаимната им работа в и извън офиса.

Понякога тиймбилдингът е просто награда за екипа! 

Какъвто и да е поводът, той е преживяване, което сближава, обучава, възпитава и носи спомени.

Виното е необятна материя и винаги може да бъде вплетено във всяка тема, всеки екип, всяка професия. Виното е битие, култура, традиция, история, съвремие, национално богатство и наука, ето защо намира своето място в сърцето и ума на всеки, стига да бъде поднесено по интересен и иновативен начин.

На гости на виното в избата – добрият пример за сплотен екип  

Със своите лозови масиви, производствени помещения, изби с бъчви и дегустационни зали, винарските изби по естествен начин представляват изключително подходяща локация за организиране на различни мероприятия, тиймбилдинги, семинари и обучения. Достатъчно са отдалечени от големите градове, но не толкова, че това да бъде неудобство. Често заобикалящата ги природа спира дъха и те кара да се пренесеш в друга реалност, в която природата и човекът зависят един от друг, за да създадат продукт като виното.  

Ако целта на един тиймбилдинг е да приучи екипа да работи по-добре заедно, то срещата с екипа на една винарска изба е най-добрият пример за сплотеност. Защото бутилка вино събира толкова много професионалисти, които трябва да работят заедно, за да се роди качествено вино. От агрома и неговия екип лозари, през енолога и неговия екип техник-винари, търговския екип и гида, който превежда туриста през целия този процес, до сомелиера, който представя виното в ресторанта на избата. Толкова много професии само в една бутилка качествено вино! 

Винарската изба предоставя Разнообразие от активности целогодишно
винен тиймбилдинг
Photo by Irena Carpaccio on Unsplash

Мнозина смятат, че работата във винарската изба е само по време на гроздоберна кампания, ето защо най-често срещаните предложения за колективни активности свързани с виното са именно в този период. Всъщност винарските изби са атрактивни целогодишно и всеки един тиймбилдинг може да бъде адаптиран към съответния сезон и съответната работа в избата или в лозята. В дегустационните зали целогодишно могат да се организират тематични дегустации, обучения, игри  с развлекателен, образователен и състезателен характер,  ангажиращи физическата и умствената активност на екипа.

Наличието на необятните лозови масиви, различните помещения със съдове и бъчви, енотеката и/или дегустационната зала в една изба предразполага към създаване на краетивни и разнообразни идеи за тиймбилдинг активности, за различна големина групи, за различни професии,  за различни периоди от годината. 

Най-често срещаните предложения са “Гроздобер по време на кампания”, “Направи си собствен купаж”, обучения “Как да дегустираш вино”, но, повярвайте, има още много екипни активности, които могат да бъдат предложени. 

Виното носи спомени и създава бъдещи планове

Срещата със земеделието и производството на вино връща почти всеки втори човек към семейната традиция за домашно направеното вино. Спомените, които извиква такава среща и споделянето им с екипа, спомага за опознаване на членовете. А образователният елемент от посещението в изба, който помага на тези хора да разберат разликата между домашното и професионално направеното вино, различните региони, стилове вина, сортове и друга информация, запалва страстта към повече срещи с виното и различните винопроизводители. В повечето случаи, по време на първото посещение на изба, се избира следващото споделено винено преживяване, даже се насрочва и период. 

Дегустациите на вина също са свързани със спомените от опитани вече аромати и вкусове, и много често разпознат аромат се асоциира със събитие от миналото, с човек, с преживяване. Споделянето на тези спомени с екипа разкрива човека в друга светлина, но е и повод за много смях. Виното сплотява, а задачата на гида е да провокира това чрез разнообразни игри.

Виното може да бъде навсякъде

Има региони в страната, в които концентрацията на винарски изби е по-голяма и възможностите за организиране на винен тур между тях са многобройни. 

Само по себе си всяко посещение в отделните изби създава различно преживяване, носи различна информация и различни спомени.

винен тиймбилдинг

Организираният винен тур, било той еднодневен или от повече дни, може да бъде прекрасен тиймбилдинг или просто награда към екипа, жест към партньори, но и различна съпътстваща програма към конференция или по-голямо корпоративно събитие.

Винени дегустации и обучения могат се организират в офисите на фирмите след работно време или в обедната почивка. Защото виното образова!

Като страна с хилядолетна история във винопроизводството и съвременни качествени вина, които представят България по цял свят, българското вино трябва да присъства във всяко корпоративно събитие. Организирането на винена дегустация на български вина по време на семинари придава добавена стойност на събитието, говори за възприемането на виното от  организатора не само като алкохолна напитка, но и като културен продукт. Показва подкрепа на местното производство, които е все по-ценена черта.  

Виното не може да бъде виртуално, но изживяването, което носи – да!

виртуална дегустацияПандемията ни накара да си останем по домовете, което даде прекрасна възможност да преоткрием виртуално виното и винените тиймбилдинги. Виртуалните дегустации сплотяват физически разделения екип, опитвайки едни и същи вина, слушайки един и същ винен специалист, който разказва детайлно за региона, винарските изби и вината им, запознава екипа с етапите на винената дегустация.

Четейки този текст, със сигурност Ви идват много идеи, особенно, ако организирането на такива мероприятие в Вашето амплоа. За да се създаде качествен винен тиймбилдинг обаче се иска и познаване на работата в избата, различните изби в България, процесите на производството, виното като напитка. Ние ги познаваме и това е нашето амплоа. 

Ние сме Краси (winetourmaker.com) и Гери (winetours.bg) и ще Ви помогнем да организирате  винено преживяване за вашия клиент, партньор или екип, за Вашата изба, за семинара, виртуално или присъствено!

5 причини да изберете винен тиймбилдинг за Вашия екип

 

Красимира Кодукова

0887410063

www.winetourmaker.com

info@winetourmaker.com

 

Гергана Тодорова

 

Гергана Тодорова

www.winetours.bg

0887 5524 08

info@winetours.bg

 

Намерихте ли полезна информация в статията?

 

Виненият туризъм за Вас е важен, защото сте:
  • Добавете отговор
Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.
X