българските винари по света - петър кирилов

Българските винари по света е рубрика, която има за цел както да запознае винолюбителите с родни ВИНАРИ, избрали да творят вина извън България, но и да вдъхнови младите ни технолози и да им вдъхне самочувствие. Респект към всички ВИНАРИ в България и извън нея!

Запознайте се с Петър Кирилов от Северна Калифорния.

Здравейте! Как сте? Бихте ли се представили, за тези които не Ви познават?

Българските винари по света - Петър Кирилов

Здравейте! Казвам се Петър Кирилов и съм роден и отраснал в Тополовград. През 2002 година завърших магистърска програма в УХТ гр.Пловдив със специалност технолог на вината. През 2005 година имах възможност да имигрирам в САЩ, където живея и работя като винар в Северна Калифорния.

Къде бяха първите Ви стъпки във винопроизводството и какво ви вдъхнови да се заемете с това?

През 2003 година имах шанса да замина за 7 месеца на intership програма в Северна Калифорния и да работя за малка фамилна винарна Truchard Vineyard, намираща се в известната долина Напа. Там бях впечатлен и очарован от начина на работа и отношението на хората към мен, всичко се обясняваше в детайли и успях да се докосна до целия процес на винопроизводство. Бих казал, че това беше момента в който реших, че искам да се занимавам с правенето на вино и бих се радвал да имам възможността да е тук.

 

Къде творите в момента и от кога? Кажете ни нещо повече за избата, в която работите и вината, които правите. Изпитвате ли трудности в условията на COVID-19?

Българските винари по света - Петър Кирилов
Pouring the Gold Medal winners at 2020 San Francisco Chronicle Wine Competition

В момента работя като технолог в Meadowcroft Wines, намираща се в Sebastopol, Калифорния. Започнах тук през 2008 г като в началото правихме около 3000 кашона, а към момента сме около 25000 кашона, под 3 различни бранда (Meadowcroft Wines; Thomas Henry и Camino Doro), като основно винифицираме повечето Бордо сортове грозде, а също така Гренаш, Сира, Мурведър, Петит Сира, Зинфандел и Пино Ноар, а от белите сортове правим Шардоне, Совиньон Блан, Коломбар, Ризлинг, Вионие и Русан.

Също така произвеждаме вино и за една от легендите на Индикар, пилотът A.J Foyt.

Covid-19 определено повлия на всички ни, както в професионален така и в личен план. Много от малките винарни вече изпитват финансови затруднения, включително и ние, защото много от тях продават вината си в дегустационните си зали и ресторанти, а те в момента са затворени заради пандемията.

Всички във винарната сме задължени да работим с маски и да спазваме дистанция.

През последните месеци има бум на онлайн продажбите, както и това че много винарни започнаха да правят виртуална дегустация на вино през  Zoom, YouTube, Facebook live и Instagram. Определено ще се търсят нови възможности, за да компенсират финансовите загуби oт създалата се ситуация.

Къде според Вас правенето на вино е по-голямо предизвикателство и намирате ли разлика при упражняването на професията винар в България и в страната, в която работите?

Българските винари по света - Петър КириловЗа съжаление в България не ми се отдаде възможност да работя във винарския сектор, но определено съм на мнение, че тук в Щатите възможностите са много по-големи. Само тук в Калифорния се произвежда 80% от виното на цяла Америка , а тя от своя страна заема челни позиции във винопроизводството в световен мащаб. Мисля, че самата винарската индустрия на Калифорния носи около $50-$60 милиарда годишно, а това от своя страна предполага повече финанси , който се инвестират обратно в самите винарни и лозови масиви, в иновативни технологии, машини и специалисти.

Друг немаловажен фактор е и благоприятният климат тук както за нас винарите така и за целия аграрен сектор.

Тук възможностите са много по-големи, но също така и конкуренцията на пазара е голяма, така че предизвикателството го има и в двете страни, но то е различно и няма как да бъде сравнявано.

Къде остава българското вино в живота ви и какви спомени сте запечатали за себе си?

Българското вино винаги ще има място в живота, като по-малък с баща ми правихме домашно вино и ракия и ми беше доста интересно да наблюдавам целия този процес от лозето до бъчвата, и може би точно този интерес впоследствие се оказа и причината да уча, и да се занимавам с вино сега.

Осведомявате ли се какво се случва във винарския бранш в България и как?

Българските винари по света - Петър КириловДа, следя с интерес какво се случва във винарската индустрия в България, като участвам в няколко BG вино групи във Facebook, също така имаше и едно ТВ предаване  ВИНЕНА ОДИСЕЯ, посветено на българските винарни, чиито истории следях с  интерес. Не пропускам и възможността, когато съм в България, да посетя някои от тези винарни и да опитам от вината им.

Хубавото, което забелязвам в момента в България, е че в последните няколко години се създадоха малки фамилни винарни, които фокусират основно на качеството на вината, които правят. И това е правилния път за изграждане на един по-добър имидж и бъдеще на българското вино по света.

Ако трябва да представите съвременното българско вино пред Ваши приятели и колеги, как бихте го описали и кой сорт бихте избрали?

В България има доста интересни традиционни сортове като: Рубин, Димят, Мелник, но като почитател на Каберне Совиньон бих се спрял на Мавруд, от който сорт се получават по-интензивни и концентрирани вина, а от белите може би Димят ще е интересно вино да се дегустира с приятели и колеги.

Българските винари по света - Петър Кирилов

Лесно ли се намират български вина в страната, в която живеете и творите?

В САЩ има доста хора, които се занимават с внос и дистрибуция на български вина и ракии, но най лесният начин е да се пазари онлайн от сайтове, които продават наши вина.

Избата, в която работите, приема ли винени туристи? Ако да, какъв процент от продажбите реализирате чрез винен туризъм?

Да, винарната ни има дегустационна зала и приема туристи в града Сонома и бих казал, че около 50% Meadowcroft бранда ни се продават там. Същото важи и за Foyt Wines, само че техният винен бар е в Speedway, Indiana, където е и самото състезание на Indycar, като те продават може би 70% от своята продукция.

Какъв съвет бихте дали и какво бихте пожелали на Вашите български колеги?

Преди всичко искам да пожелая на българските си колеги да се живи и здрави, както и успешна кампания, която ще започне скоро. Също така да са по единни и обединени, и заедно да промотират българските вина по света и у нас.

Българските винари по света - Петър Кирилов

Ако сме пропуснали да попитаме нещо, което искате да споделите с нас, моля, направете го.

Това, което искам да споделя, е че имам и собствен бранд Кукери ( Kukeri Wines), който започнах през 2013 година с бутилирането на 50 кашона Каберне Совиньон, от планинския район Mount Veeder , разположен в долината Напа. Идеята ми е основно да произвеждам Каберне Совиньон и Бордо блендове от долината Напа, както и малки количества Пино Ноар и Шардоне от Сонома, като на този етап цялата ми продукция е около 2000 кашона (24 000 бутилки).

На самия етикет сам описал историята на Кукери и че е древен фестивал, свързан с всички положителни неща в живота, които ще ни донесе новата година, като здраве, берикет и щастие.

Добрата новина е, че 2018 Кукери Каберне Совиньон спечели Best of Class, Златен Медал и 100 точки от 2020 Sunset International Wine Competition.

Българските винари по света - Петър Кирилов

Благодаря ви много за интервюто! Преди всичко бъдете здрави, наслаждавайте се на живота и хубавите вина, които произвеждате.

Наздраве! 

Петър Кирилов

KukeriWines.com

Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.
X