дестинация за Винени приключения южно черноморие

Виненият гид Лидия Пелова ни запознава с дестинация за винени приключения Южно Черноморие.

Лозарството и винарството в региона са едни от най-древните поминъци на местните жители. Траките считали виното за божествена напитка, произвеждали го и го пиели в чест на Дионис, гръцкия бог на веселието, плодородието, гроздобера и виното. Той бил наричан Eleutherios (освободителя), тъй като се е смятало, че освобождава вярващите от техните страхове и грижи, чрез виното, музиката и танците. Постепенно традициите се доразвиват и осъвременяват от римляни, византийци и българи, които малко по малко съсредоточават търговията с вино в  многовековния град Поморие.

Основан под името Анхиало още през 5ти век преди Христа, градът е бил важен център по българското черноморие, и е бил почти изцяло населяван от траки.В този ред на мисли освен богатото културно наследство на местността, морето и слънчевите курорти, спокойно бихме могли да припознаем южночерноморския регион и като винена дестинация. Определямеграда заотправна точка на нашия малък винен маршрут. Днес в радиус само от 35 километра от него са разположени няколко чудесни винарски изби, разкриващи изключителен потенциал за винен туризъм и дегустации.

винени приключения южно черноморие wine adventures south black sea

Ще започнем от сърцето на региона. Тръгваме към първата винарска изба, която изниква в нашето съзнание, а именно Черноморско злато. Лозовите насаждения са на площ от 650 хектара и включват най-разнообразни винени сортове. Избата разполага с огромна и модернизирана производствена база и специален корпус от помещения с няколко хиляди бъчви за съхранение на винен дестилат. Известна е със своите медни дестилационни шарански казани тип „аламбик“ от областта Коняк. Също така в последните десет години производственият екип обръща специално внимание на микровинарството, като всеки един процес се извършва ръчно, което води до създаването на къси серии от висококачествени вина. Тук е била построена и първата съвременна винарска изба в областта, още през далечната 1932 година.

 

винени приключения южно черноморие wine adventures south black sea

През годините тя постепенно губи своята активна дейност и днес сградата е преобразувана в големия хотелски комплекс, Виа Понтика, с добре развит модерен винен туризъм, с изградени ресторант и дегустационна зала с капацитет от 200 души. (Via Pontica се нарича главния миграционен път на прелетните птици, чието разнообразие е една от от най-удивителните особености на курортите в Бургаския залив).

В тази изискана зала, в която като в музей на виното все още стоят огромните стари, но запазени хоризонтални бъчви, се провежда и нашата дегустация. Комплексът се намира в самия град Поморие, в хотел Festa Via Pontica и е отворен за посещения. Най-популярните марки, които посетителят може да дегустира по време на своя винен тур са Pentagram, El Mar, Golden Rhythm, Salty Hills, Vera Terra, Villa Ponte, а също и високоалкохолните напитки Alambic, Burgas 63, Бургаска Мускатова, Поморийска гроздова. Препоръчително е да си направите предварителна резервация за винена обиколка на сайта на Черноморско злато – www.bsgold.bg.

 

винени приключения южно черноморие wine adventures south black seaЧувстваме се приятно заредени и потегляме към следващата ни спирка – Винарска изба Дивес Естейт, само на 12 километра северно от Поморие, съвсем близо до град Ахелой. Разположена е на Симеоновата могила, там където през 917 година цар Симеон Велики е командвал своите войски по време на тежката битка при река Ахелой, довела до поражение на многочислената византийска армия. От хълма имаме възможност да се насладим на невероятна гледка към целия Поморийски залив, солниците, защитената местност Поморийско езеро, устието на реката и разбира се лозята на Дивес. Посреща ни учтив и усмихнат гид, който ни въвежда в историята на винарската изба и ни развежда по пътя на виното. Ако сезонът е гроздоберен можем да видим с очите си приемането и преработването на гроздето.

 

Дестинация за винени приключения Южно Черноморие

Обиколката ни води  към дегустационната зала, отделена от бъчвеното помещение посредством стъклена преграда, където дегустираме пет вина комбинирани с пет вида хапки. Започваме с Мускат, продължаваме с розе, преминаваме през местния Памид и купажното вино Мерло и Каберне Совиньон от серията Grand Reserve и завършваме с едно чудесно десертно вино. Всички те са от висок клас, пример за идеално съчетание на природни дадености и демонстрация на превъзходни винарски умения. Дивес Естейт е една от малкото изби в региона, която преработва българския червен сорт Памид. Виното е със светло рубинен цвят, леко и свежо, с плодов аромат и сочен финал, и се консумира младо. След запознаването ни с вината сме поканени да направим ароматна дегустация на лавандула. Разхождаме се около избата на терасовиден терен, където всеки етаж е засаден  с различни сортове лавандула, а ние имаме за задача да открием ароматичните разлики при всеки един от тях. Вижте офертата им тук:  Винен тур и Арома дегустация на лавандула в Дивес Естейт

Правим кратка почивка за обяд и продължаваме на северозапад. Вече сме в отлично настроение. Само на 30 километра от Поморие, в едноименното живописно селце се намира винарска изба Страцин. винени приключения южно черноморие wine adventures south black seaПостроена е през 2015 година, но екипът счита кампания 2016 за първия си истински гроздобер. На това място преди няколко десетилетия е имало стари лозови масиви и малка винарна, притежание на дядото на сегашния собственик. Днес традицията е подновена и избата разполага със собствени лозя на площ от 300 декара, засадени няколко години по-рано с червените сортове Мерло, Каберне Совиньон и Сира, и белите Шардоне, Совиньон Блан, и Мускат. Оборудването е ново, модерно и изцяло насочено към висококачествените вина. Черноморският бриз, меката зима и влажното лято оказват благоприятно влияние върху развитието на плодовитостта и индивидуалността на виното. Домакините ни са изключително гостоприемни и приветливи, и ни посрещат с усмивка. По време на винената обиколка се запознаваме с всеки детайл от производството и вдишваме ароматно ухание от френска дъбова бъчва, пълна с шардоне.

Дестинация за винени приключения Южно Черноморие

След това ни канят на дегустация, включващата сериите Early Birds и Soulmates, в комбинация с хапки от местни млечни и месни продукти. Soulmates, или „среща на различни души, обединени от едно общо благо“, e най-високият клас серия вино на Страцин, което печели медали на различни международни конкурси като Concours Mondial de Bruxelles , както и Балкански Международен винен конкурс. Асортиментът е допълнен и от нова серия Picky Magpie, елегантни и свежи бели сортови вина от Совиньон Блан и Шардоне, розе и червен купаж от Сира и Мерло. Единствено тук в цяла България се прави и розе от Совиньон Блан. Методът е новозеландски, а технологията се пази в тайна. Дегустационната зала е красиво аранжирана и просторна, с голяма веранда и има капацитет да приеме до петдесет човека.

Дегустация за двама в Страцин, Поморие

винени приключения южно черноморие wine adventures south black seaСлед дългия и наситен с емоции и нови обекти ден е време за почивка. Нощуваме в Поморие, сдобиваме се с нови сили и сме готови за следващото приключение, само на шест километра от града – винарска изба Тохун. Тохун е построена през 2009 година, напълно оборудвана с високотехнологични и модерни съоръжения и произвежда вина от висок клас, като винифицира ръчно брано грозде от собствени лозови масиви. Лозовите насаждения са изградени след 2000 година, на обща площ от 700 декара, намират се в няколко участъка в района на Поморие и включват Шардоне, Совиньон блан, Мерло и Каберне Совиньон, а преди седем години част от тях са били преструктурирани и засадени със Семийон, Пино Ноар и Сира. Имението разполага с нова красива и просторна дегустационна зала, която е официално открита тази година и предоставя възможност за посещение на големи групи. Обиколката ни включва представяне на производствените помещения, поднесено от професионалист технолог, който ни въвежда във всяка операция – от приемането и преработката на гроздето, през отлежаването и отделянето от бъчвата, и купажирането, до бутилирането и съхранението в бутилка. Следва дегустация на три или пет вина. Дегустираме и се наслаждаваме на виното. Почвата и благоприятният климат правят от сериите Сороко, Греус и Тохун водещи марки в региона. Вината са чудесни, белите сортови са свежи и плодови, с минерални нотки, розетата са изискани, фини и нежни, а червените – атрактивни, с дълбок цвят, плътност, пикантност и дълъг послевкус. За резервации: www.tohun.bg.

винени приключения южно черноморие wine adventures south black seaНасочваме се към винарска изба Бойар, съвсем близо до Тохун. Тя е построена още през 1998 година, когато се засаждат 350 декара лозя и така се възстановява фамилна традиция от началото на 20ти век. Отглежданите сортове грозде са Шардоне, Мускат, Юни Блан, Каберне Совиньон и Мерло, както и старият местен български сорт Димят. Насажденията на Димят са предимно в Южна и Източна България, но се отглежда и в Сърбия, Северна Македония, Румъния, Гърция и Турция, където е познат под други имена. Димят е късен сорт, който постига оптимална зрялост през втората половина на септември. Дава ароматни вина, които могат да бъдат с различна степен на сладост и се консумират млади и охладени. Масивите от Димят, със своите златисто медени на цвят грозда, са разположени около самата винарска изба. Две са отличаващите се серии: Тера Анхиало със своя деликатен профил на младо и плодово вино и Авлудзена – пример за мощни и комплексни вина. Освен вино Бойар предлагат на пазара и винени дестилати, като отлежалата мускатова ракия Anhialo и виненото бренди Aristocrat. Изненада за туриста е и натуралният ликьор от вишни Amarelle. Виненият тур се води от специалист, който ни показва производствените площи и ни разяснява тънкостите на предлаганите вина и ракии. Комплексът разполага и с ресторантска и хотелска част. За резервации:www.vinarskaizba.com.

В региона се намира и още една чудесна изба – винарско имение Санта Сара. Това е най-отдалечената винарска изба от Поморие, но все пак само на 33 км от града. Пътят до нея преминава през китни селца към подножието на Стара Планина. В непосредствена близост е симпатичното село Горица, изпъстрено от красиви къщи, някои от които собственост на руснаци и англичани, дошли да живеят в България заради съчетанието от море и планина. Теренът е идеален за лозарство – хълмисто, ветровито, с оптимален баланс на слънцегреене и дъждовни води. Лозята, които опасват избата от всички страни са нови, на обща площ от 270 декара и включват голямо разнообразие от сортове грозде – белите Совиньон Блан, Семийон, Пино Гри, Шардоне, Траминер и Верментино и червените Гренаш, Мурведър, Пино Ноар, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Карменер, Пти Вердо, Малбек и Мавруд. Винарската изба е изцяло независима от външни енергийни източници и разчита на своите соларни фотоволтаични системи, изградени върху двете производствени сгради. Повечето процеси на винификация се извършват ръчно, а вината са с високо качество и доказан успех.  Изисканите серии Santa Sarah Bin, Privat, No Saints, Petite Sarah, One Good Year Privat печелят награди от много международни конкурси. Пожелаваме им скоро да отворят врати за винени пътешественици и да имаме възможност да посетим и тях.

Удовлетворени сме от цветното ни пътешествие, но е време да се прибираме. Обещаваме си, че пак ще дойдем и ще продължаваме да откриваме нови винени пътеки, дегустирайки и вкусвайки от аромата на местнитестойностни продукти.

Автор: Лидия Пелова

Винен гид към Wine Tour Maker

 

Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.
X