НАШИЯТ ВИНЕН ГИД ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ -ЛИДИЯ ПЕЛОВА

Виненият туризъм в България все още е предизвикателство както за туристите, така и за самите винарски изби и туроператорите. Така както посещението на туристически обект изисква професионално водене и беседа, за да не се превърне той в поредното посетено място за снимки, така и виното заслужава компетентна презентация за историята му, съвременното винопроизводство в България, запознаване с винарски райони и техните характеристики, и разбира се вината, които самите изби произвеждат.

Посещението във винарски изби често се води от технолозите, което от своя страна ограничава възможностите за визита през уикендите, в отпускарския период, дори по време на кампания. Малко са избите, които са инвестирали във винен гид давайки приоритет на винените посещения като успешен канал за реализиране на вината им. И те се справят добре. Не е чудно, че и туроператорите работят с такива изби, просто защото могат да предлагат тази услуга, без да се притесняват, че визитата може да бъде отказана в последния момент поради ангажимент на технолога, забавяне на отговори на мейли или липса на конкретика. Технолозите са творци, те са майсторите на виното. Туризмът има други закони, други правила и за да бъде успешен виненият туризъм в избата, той трябва да следва тези правила.

НАШАТА ОСНОВНА ЦЕЛ Е ДА ЗАПЪЛНИМ ПРОПУСКИТЕ, ДА ПОМОГНЕМ НА ВСИЧКИ „ИГРАЧИ“ ВЪВ ВИНЕНИЯ ТУРИЗЪМ ДА ПРЕДЛАГАТ ПО-КАЧЕСТВЕНА УСЛУГА, КОЯТО ЩЕ ДОВЕДЕ ПОВЕЧЕ ВИНЕНИ ТУРИСТИ, А ОТТАМ ПОВИШАВАНЕ НА ВИНЕНАТА КУЛТУРА В БЪЛГАРИЯ И ПРОДАЖБА НА ПОВЕЧЕ ВИНА ОТ ИЗБАТА.

Едно от средствата е съвместната РАБОТА С ВИНЕНИ ГИДОВЕ, към които собствениците на изби могат да се обърнат за посрещане на туристи във винарните, туроператорите да наемат за винени турове, а любителите – за частни посещения.

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ ЛИДИЯ ПЕЛОВА, НАШИЯТ ВИНЕН ГИД ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ!

  1. Здравей, Лидия. Моля те да представиш своята винена визитка. Как се озова в света на виното?

Нашият винен гид по южното черноморие - Лидия ПеловаВ интерес на истината съвсем случайно попаднах в тази сфера. На крехките 18 години, малко са тези, които са твърдо решени какво желаят да следват. Освен това по онова време да консумираш вино не беше много популярно сред моите връстници. Да си кажа честно си беше голяма рядкост дори. Все пак ми се стори интересна и рядка професия да бъдеш енолог (бел.ред. енология- наука за виното). Така от чисто любопитство и някаква слабост към химията, записах в Университета по хранителни технологии и след 5 чудесни години се дипломирах инженер-технолог на ферментационните продукти. А какъв по-вкусен и омайващ продукт на ферментацията има от хубавото вино. Имах възможността да пътувам и да поработя в някои от най-добрите винарски региони в света. Докоснах се до вълшебството на Совиньон блан в Нова Зеландия. Всяка винарна там ухае на прясно окосена трева. Поработих с Пино ноар в Орегон. Имах честта да съм част от екипа на изключителна винарска изба, построена изцяло по законите на гравитацията. Посетих и Франция, в стил Бордо. Приеха ме в малка биодинамична изба,  където пряко помагах в гроздобера, сортирането, дегустациите и купажите. Запознах се с ценни хора. Днес смея да кажа, че съм богат човек, защото имам много приятели – хора, свързани чрез виното и спомените, които са им донесли гроздоберните кампании, животът в избата, тежките, но изпълнени с емоции дни и нощи.

2. Коя е любимата ти винена дестинация?

Един малък период от моя професионален опит премина и в туризма. От любов към пътешествията насочих своята енергия към професионалното пътуване, към това да бъда екскурзовод и да водя туристи из Европа. Така се роди и желанието ми да комбинирам две в едно, да свържа виното с приключението от пътешествията и да разказвам и представям културните винени пътеки на нашата страна. България е любимата ми дестинация, затова се върнах към корените си и смятам, че нашата страна предоставя изключително разнообразие на качествени вина, в рамките на своите не малко, почти 300 винарски изби.

3. Какво е виненият туризъм за теб и как виждаш развитието му в България?

Нашият винен гид по южното черноморие - Лидия ПеловаИзглежда това все още е една трудна задача. Особено като се има предвид непредвидената ситуация, в която всички ние попаднахме последните три месеца, най-вече в туристическия бранш. Доколкото разбирам, не всички собственици на винарски изби осъзнават каква е нуждата и каква би била ползата от развитие на нашата професия. Да бъдеш винен гид е призвание, но и комбинация от много труд, отдаденост, знания и комуникативни умения. Човек трябва да знае как да работи с хора, как да ги предразположи, за да прекарат един незабравим ден, вечеря или дегустация. Също начинът, по който им представяме виното да бъде интересен и да привлича вниманието им. Туристите се впечатляват от нови за тях неща, които не са чували и не знаят. Личен пример мога да дам как един посетител в българска изба, за която работех, остана изключително изненадан от вторичния аромат на лютеница, който се проявява по време на ферментация, нещо напълно естествено за едно хубаво мерло например. Отначало не повярва, но след това сам се убеди, когато дегустира директно от кранчето на ферментатора. И няма да ви казвам какво въодушевление и веселие настъпи сред цялата група. Това, което аз съм видяла преди повече от 10 години, да речем в Орегон, е невероятно добра организация на винарски екскурзии, интересни начини да се представят дейностите и продуктите на едно производство. Например разходка с велосипед или организиране на пикник сред лозовите масиви, участие в сортирането на гроздето, дегустация директно от бъчвите, участие в мачкането на джибрата с ботуши, предоставяне на туриста сам да бутилира виното си, преди да го закупи, да измери някой негов показател в лабораторията, дори екстремното пристигане на терена с хеликоптер или летящ балон и дегустация във въздуха.

4. Как би описала българското винопроизводство на фона на всички останали известни и развити винарски региони?

Винопроизводството в България е на световно ниво. На високо равнище са засадени лозята, за които се грижат много добри специалисти агрономи. Винарските изби са изградени по високотехнологичен начин с модерно оборудване, а в тях работят невероятни технолози, майстори в грозодоберните кампании и дегустациите. Все още, обаче, нямаме култура за масова консумация на качествено вино, а и рекламата и мениджмънта на винарската индустрия не са достатъчно развити. Сякаш винопроизводителите не виждат голяма полза от обединение и насочване на енергийния им капацитет към представянето и раздвижването на туризма все още. А има какво да се покаже – българското вино е уникално и показва своя регион и тероар, така както световно известните вина разкриват своите качества.

5. Има ли потенциал за винен туризъм районът в който живееш?

Нашият винен гид по южното черноморие - Лидия ПеловаЮжното черноморие е предпочитан регион за  много туристи. Ясно е защо, морето и прохладният бриз, в комбинация с изгарящото слънце, го правят чудесна зона за отдих. Но също така тук се простират и разнообразни лозови масиви, чиито плодове дават богати и интересни вина. Няколко сорта са типични на нашия регион. Това са Димят, Ризлинг, Траминер, Совиньон блан, Юни блан. Тук се намират винарските изби Страцин, Дивес Естейт, Тохун, Бойар Поморие, Санта Сара, Черноморско злато и това е само в южното черноморие. На север, недалеч от Бургас, има също прекрасни винарски обекти, отворени за посещения. Разбира се тяхното вино не е само на база местни сортове. Но смятам, че все повече тенденцията е да се съсредоточим върху развитието на български сортове  и да показваме богатството на нашата природа. Всички тези изби имат собствен лик и потенциал и в някои от тях вече съществува развита туристическа дейност. Представя се производствената част на избата, понякога се прави обиколка на лозята и завършва с дегустация на няколко вина, в комбинация с приятни леки разговори на винена тематика. Дегустационните им зали не могат да приемат прекалено големи групи, около двадесетина човека, за да се обърне внимание на всеки и да не става твърде шумно и натоварващо. На този етап чужденците имат по-голям интерес към винени турове, но за винарските изби българският турист е по-ценен. Трябва да работим и в двете направления. Бургас е туристически град, за съжаление неразпознат от туристите като винена дестинация, но виненият туризъм може да черпи само позитиви и да се възползва от неговия статут, и от туристите в града. Виното може да придаде добавена стойност на всяко посещение на региона, било то организирано или не, екскурзия или почивка.

6. Мислиш ли, че заедно можем да помогнем на винарските изби, туроператорите и компаниите, които организират събития и как?

Разбира се! Идеята да се създаде мрежа от специалисти, които да помагат на винарските изби да развият винения си туризъм и да черпят позитиви от него, е чудесна. Не само на винени ценители и любители, а и на хора, които досега не са имали досег с винопроизводството, не са били част от света на виното, и тепърва го откриват. Нашето призвание ще бъде да помогнем на избите да посрещат повече винени туристи, да привлекат повече клиенти, представяйки най-доброто от техния продукт.

Wine guide винен гидКак ще събудим интереса на нашите туристи? На тези туристи, които идват на летен морски туризъм, ние ще им предлагаме винени преживявания. Доброто партньорство с туроператорите е от съществено значение. Не са много туроператорите, които водят туристи из винарските изби или са фокусирани само към една от тях. Изготвянето на винен маршрут или направо винен тур, под формата на еднодневни или двудневни екскурзии, задължително водени от винен гид, който да улесни туроператорите и те да започнат да го предлагат, ще е едно от основните ни действия за привличане на туристи. В скандинавските страни например лозята са голяма рядкост. За посетителите от тези държави ще бъде интересно и любопитно какво вино може да предложи една безизвестна за масовия потребител страна, различна от Франция, Испания и Италия. Ще имаме капацитета да подготвим предварително туристите, да им разкажем за региона и за конкретната изба, да ги подгреем така да се каже, за да могат да се отпуснат и да се насладят максимално на обиколката и дегустацията, и да завършим в магазина, където всеки ще има възможност да си закупи вино.  Компаниите, които организират събития също могат да се възползват от нашите услуги. Ще бъдем водещи на дегустации на различна тематика, според региона и сезона, по случаи празници или тийм билдинги, представяне на нови вина и други подобни събития. Сега от нас се иска организация и мобилизация. Смятам, че с моя опит във винопроизводството и туризма, и благодарение на чуждите езици, които говоря, френски и английски, ще бъда в помощ на нашето начинание да помогнем за по-доброто развитие на винения туризъм и разпознаването на страната ни като атрактивна винена дестинация.

Ако искате да развивате винен туризъм, но имате безброй въпроси без отговори, ние можем да ви помогнем и заедно да създаден УСПЕШЕН ВИНЕН ТУРИЗЪМ ЗА ВАС!

Запознайте се с нашите УСЛУГИ и ако решите да ни се доверите, СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС!

Последвайте ни в социалните мрежи: Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter

Прочетете още : Винен туризъм- предимствата за винарските изби

Подобни публикации

Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.
X