Винен туризъм: Предимствата за винарските изби

През последните 10 години виненият туризъм в България набира скорост, но все още сме далеч от отбелязването на страна на световната карта за винен туризъм. Търсене има, туристи има, но като че ли собствениците на изби не вярват или по-скоро не виждат предимствата за винарските изби, които виненият туризъм предоставя, а инвестициите, които трябват да се направят ги плашят. Все още даваме за пример развитите в това отношение страни и региони, за да дефинираме размерите на винения туризъм, просто защото нямаме собствена статистика. Говорим за обединяване на силите, за да направим даден регион разпознаваема винена дестинация, но промяната трябва да започне вътре в избите, те трябва да отворят врати за винени пътешественици и да предлагат същото качество в туризма, каквото предлагат в своите вина. Но само качествено вино не стига.

Какви са предимствата на винения туризъм за една винарска изба.

 1. Виненият туризъм повишава продажбата на вашите вина директно от винарската изба. Мисля, че е излишно да споменавам финансовите предимства на продажбата на артикул директно от мястото на производство. При запитване, направено сред винарските изби в България, голяма част от тях отговорят, че продажбите на място варират от 5 до 10 % от цялото производство, като само най-развитите в това отношение изби посочват резултати от около 20 %. И 20 % не са малко, нали? А може да са много повече.
 2. Виненият туризъм може да направи избата ви, вината ви, екипът ви, дори идеологията ви по-популярни сред винените ценители, както в страната, така и в чужбина. Това води до по-високи продажби и повече нови клиенти.
 3.  Директна връзка с консуматорите. Всички оценихме предимствата на личния контакт с консуматорите по време на кризата, предизвикана от COVID-19!
 4. Виненият туризъм не е безплатен и не трябва да бъде. Но цената му трябва да е резонна и съобразена с услугата, която предлагате. Освен от продажбата на вино, вие печелите от услугата винен туризъм и от другите услуги или артикули, които можете да продавате (фен магазин, енотечни вина, нощувки в места за настаняване, храна в ресторантите).
 5. Повече нови клиенти както на услугата, която предлагате, така и на вината ви. Как? Повече доволни клиенти, по-високо последващо търсене на вината ви в търговската мрежа, поради положителната емоция, която сте накарали клиентът ви да изживее по време на посещението при вас. Доволният клиент говори за Вас, препоръчва ви, води със себе си нови клиенти (туристи).
 6. Силата на социалните мрежи- колкото повече хора ви тагват в своите коментари, споделят снимки с вас и вашите вина, споделят посещенията си при вас в социалните мрежи, толкова по-видими сте за техните познати и приятели. Няма нищо по-силно от споделената емоция!
 7. Говорим за повишаване на винената култура на българския консуматор, но именно винарската изба е едно от местата, където това може да се случи. Представете си туристическа група, сред която 50 % са просто консуматори, а останалите 50 % са винени ценители.  Запознаването с технологичните процеси, винарските практики, емоцията на технолога при работа с вината, тревогите на собственика, запознаването с детайли при дегустацията на вина и комбинирането им с храна, всичко това ще повиши интереса на обикновения консуматор и ще го предизвика да продължи с винените си обиколки и с преоткриването на нови дестинации.
 8. И много много други позитиви, които се осъзнават в последствие. Но едно е най-важното, което трябва да запомните: Никога не знаете кой ще ви дойде на гости: винен журналист, тръгнал да търси интересни вина и дестинации, износител на вина, туроператор, който иска да се убеди в качеството на услугата Ви, младоженци, които идват да харесат вина за сватбата си и след дегустация поръчват 300 бутилки пенливо вино и 8 магнума за подаръци и всички те целенасочено не се представят предварително….. Да, това са реални истории, с които съм се сблъсквала при работата ми във винения туризъм! И помня всеки клиент! И това ми напомня, че никога не знам кой стои срещу мен.

Какви са предимствата за региона ви:

Рядкост са туристите, които идват в станата само за да се насладят на качествните ни вина чрез винения туризъм. Почти винаги този алтернативен туризъм е съчетан с културно-исторически, селски, спа и т.н. видове туризъм, а ако сте позиционирани в такъв райнон, ще е голям пропуск да не предлагате винени дегустации при такова текучество на туристи. И все пак има винарски изби, които са отдалечени от туристическите дестинации, а предимствата за региона от предлагането на винен туризъм са също толкова значими:

 1. Икономически позитиви за целия регион.
 2. Повече наета работна ръка.
 3. Повече търсене за настаняване в региона, което ще доведе до по-широко предлагане впоследствие.
 4. Разпознаваемост на региона сред винени ценители..
 5. Повече посетители в местните магазини, ресторанти, хотели.

Като че ли е по-лесно да се обединим и да направим карта за винени маршрути в региона, отколкото на реорганизираме работата в избата и да предлагаме качествена услуга винен туризъм. И за да очакваме по-широко рекламиране и предлагане на този вид туризъм, трябва преди всичко да създадем условия за качествен винен туризъм. Това не винаги, обаче, е свързано с много разходи, изграждане на луксозни дегустационни зали, хотели и ресторанти към винарските изби. Ще попитате каква е дефиницията на качествен винен туризъм и как да го постигнем с не големи инвестиции. Ще ви отговоря, но не сега.

Моята мисия е да помогна на все повече винарски изби да развият качествен и успешен винен туризъм! Знаете къде да ме намерите!

Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.
X