българските винари по света - александър иванов

Продължаваме да ви запознаваме с „Българските винари по света“, познати за някои, непознати за други, но определено личности, с които трябва да се гордеем. Александър Николов е един от малкото ВИНАРИ, които не са завършили своето винено образование в България.

Здравейте! Как сте? Бихте ли се представили, за тези които не Ви познават? 

Здравейте, казвам се Александър. Завършил съм най-старото винено училище в Испания, Escuela de enología y viticultura ‘Félix Jiménez’ в област Валенсия със специалност винарство и лозарство. В момента продължавам образованието си в École Nationale Supérieure des Sciences Agronomiques de Bordeaux Aquitaine, или накратко Bordeaux Sciences Agro, Institute of Agricultural sciences, Бордо, Франция. От 11 години се занимавам с правенето на вино, като през последните 8 години пътувам постоянно и до момента съм работил за изби в следните държави и области: Австрия (Wachau), Австралия (Tasmania, Riverland, Murray Darling, Mudgee), Англия (Kent), Германия (Mosel), Испания (Castilla La Mancha, Utiel-Requena), Франция (Northern Rhone Valley), Унгария (Tokaj), Португалия (Alentejo) и Нова Зеландия (Marlborough). 

Българските винари по света- Alexander Nikolov

Някои от избите са водещи в сектора. Минал съм през всички етапи на развитие – от винар до технолог. Най-големият успех в кариерата ми досега беше да преработя с екип от колеги 48 хил.тона грозде като технолог на гроздобер. 

Къде бяха първите Ви стъпки във винопроизводството и какво ви вдъхнови да се заемете с това? 

За първи път започнах да правя вино през 2009 година в една много малка семейна изба в Испания. Вината бяха биодинамични – нещо ново и малко познато тогава. Участвах във всички дейности по лозята и процеси в избата. Тогава не разбирах абсолютно нищо, а отделно беше и на испански, който трябваше да уча в движение. С тези първи стъпки добих повече познания в лозарството, отколкото във винопроизводството, което беше доста основно.  

Кое ме вдъхнови? По времето, когато бях студент по икономика в България, (около 2002г) трябваше да работя каквото намеря, за да се издържам. Една от работите ми беше в известна столична механа с голяма селекция от български вина. Един колега, който се беше върнал от Америка, ми даде да прочета 2 книги за вината на Калифорния. След като затворих последната страница, бях толкова впечатлен и изпълнен със страст към виното, че си казах: „Това е което искам да правя един ден!“ И така, 18 години по-късно се стигна до това интервю (смее се). 

Къде творите в момента и от кога? Кажете ни нещо повече за избата, в която работите и вината, които правите. Изпитвате ли трудности в условията на COVID-19? 

Българските винари по света - Александър ИвановВ момента работя за втори път за Tamar Ridge, Тасмания, Австралия. Избата е перла в короната на Brown Brothers Family Group. Те са от първите фамилии, засадили лозя и направили вино в Австралия още през 1889г. Първият гроздобер, който направих за тях, беше през 2018 година на позицията супервайзър приемане на грозде и преси. През тазгодишния гроздобер позицията ми беше помощник-технолог нощна смяна. Преработихме 2072 тона грозде. Сортовете са ризлинг, пино гри, гевюрцтраминер, совиньон блан, пино ноар и шардоне. Имаме и договор с Treasury Wine Estates, доставяйки специално за  Penfolds и Wolf Blass в Бароса. Спокойно мога да кажа, че избата е най-добрата в Тасмания и една от най-добрите в Австралия. Относно лозята – работим с различни клонове, различни стилове на подрязване, добивите са ограничени и за да се добие ясна представа за качеството на гроздето, цената за тон достига до 5 хил. долара. Технологично нещата не са по-различни от лозарството. Главната цел е правенето на висококачествени вина. 

Използваме различни методи като дива (спонтанна) ферментация, екстракция от 550-600л/т, хипероксидация, студено отлежаване за 6 часа на гроздето в самите преси, пълни с въглероден диоксид, използване на перисталтични помпи, абсолютно никакви продукти за бистрене на виното, комбинации от различни дъбови бъчви и производители и тн. Водещо в избата е организирането на множество експерименти всяка година.  

Не изпитахме никакви трудности с Ковид-19 по време на кампанията. Елементарната лична хигиена е водеща. Трудностите, които ще се изпитат отсега нататък са главно на пазара. Намалените приходи ще окажат влияние в реинвестирането в лозята, материалите и технологиите на избата. В личен план, трудности изпитах с невъзможността да напусна Австралия, поради липса на полети. Отделно визата и договора ми изтичаха. В този момент, избата ме подкрепи с нов договор и заплащане на наема ми. 

Къде според Вас правенето на вино е по-голямо предизвикателство и намирате ли разлика при упражняването на професията винар в България и в страната, в която работите? 

Alexander IvanovПравенето на вино само по себе си е предизвикателство. Във всичките тези страни, в които съм работил, съм срещал трудности като климатични аномалии, бедствия, бедни почви, липса на квалифицирана работна ръка, технологии и машини и т.н. 

Това, което виждам е, че младото поколение български винари и тези в Австралия до голяма степен си приличат в своя стремеж да придобият нови знания и умения и малкото български колеги, които съм срещал по света по нищо не отстъпват пред чужденците. Разликите се свеждат главно до излишният егоцентризъм на локално ниво и лошото заплащане в България. 

Къде остава българското вино в живота ви и какви спомени сте запечатали за себе си?

Българското вино беше началото на кариерата ми. Започнах като търговски представител през 2006. Спомените ми са свързани с винени обучения, тежки маси и весели компании. 

Осведомявате ли се какво се случва във винарския бранш в България и как?

По време на редките ми пребивавания в България се опитвам да купувам повече български вина и да присъствам на винени събития. Също така поддържам връзка с колеги и приятели, от които получавам нова информация.  

Ако трябва да представите съвременното българско вино пред Ваши приятели и колеги, как бихте го описали и кой сорт бихте избрали?

Бих избрал сортове, които са чисто български. Интересни за мен са рубин, мавруд, тамянка. Бих представил българското вино като идващо от една от най-древните държави, започнали да култивират лозя и да правят вино.  

Лесно ли се намират български вина в страната, в която живеете и творите? 

Като цяло българските вина не са широко познати. Все още са екзотика на пазара или коментирани с насмешка. Но няма как да виним потребителите по света, тъй като имаме един от най-лошите маркетинги в световен мащаб.  

Избата, в която работите, приема ли винени туристи? Ако да, какъв процент от продажбите реализирате чрез винен туризъм? 

Alexander IvanovСегашната изба, за която работя не предлага посещения на избата, а имат така наречения Cellar Door. Това е мястото, където се осъществяват директните продажби. Повече от половината от виното се реализира там. Отделно само на това място може да се опита и закупи бутилка от серията Reseаrch. Това са между 2-4 хил. бутилки, произведени всяка година, които са експериментални, предназначени за малък процент потребители, за да придадат ново преживяване на истинските винени ценители.  

Какъв съвет бихте дали и какво бихте пожелали на Вашите български колеги?

Да пътуват, да обиколят света, да отворят съзнанието и сърцето си, да продължават да учат, да не се срамуват да си изцапат ръцете и да са здрави. 

Подобни публикации

Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.
X