Scroll Top
българските винари по света - миро чолаков

Екатерина Гаргова от Wine Bridges ни среща с Миро Чолаков, ВИНАР по професия, производствен директор в Trentadue Winery LLC в Сонома, собственик на bulgarianwine.com и произвеждащ собствена серия вина Miro Cellars.

Здравейте! Как сте? Бихте ли се представили, за тези които не Ви познават? 

Здравейте, името ми е Миро Чолаков.

Българските винари по света - Миро Чолаков

Къде бяха първите Ви стъпки във винопроизводството и какво ви вдъхнови да се заемете с това? 

Всичко започна назад в моето ранно детство. Израснах в Троян, но потеклото на моите родители е от Дунавската равнина, долното течение на река Осъм. Баща ми е от Трънчовица /селото на Григор Вачков/. Кооперативът там имаше доста големи насаждения, не само лозови, но също овощни и зеленчукови градини. Половината двор на баба и дядо беше лозе и от ранна възраст знаех къде са десертните лози, кога зреят и стават за ядене. По-късно дядо ми даде моята лична чаша за вино, с която да се чукам с големите, мисля че бях 6-7 годишен. По-късно спомените ме водят към гроздобер. Кооперативът раздаваше определени редове с грозде на фамилия и всички беряха по едно и също време. Забавно беше с толкова хора…песни, шеги, много храна и вино имаше, и работа. После извозвахме гроздето до къщата и тогава започваше неприятната за нас децата работа – мачкането на гърба на магарешка каруца, застлана с найлон. Беше лепкаво и пълно с оси и пчели. Ферментирахме в отворени бъчви с потопена шапка долу в мазето. Претакахме /претачахме/ два пъти на ден с кофите…

 

Miro Cholakov Миро Чолаков
At the winery

След гимназията имах желание да следвам медицина, но стана така, че кандидатствах ветеринарна медицина, приеха ме Зооинжинерство, но аз не се записах и за всеки случай се записах агрономство в тогавашния ВСИ-Пловдив /сега Аграрен Университет Пловдив/ – лозаро-градинарски факултет. След казармата и първата година там, исках отново да се прехвърля към хуманна медицина, но така стана, че останах в Пловдив, явно ми хареса там…Лятото на 1990 година заминах чрез Exchange Program за USA с още 6-ма колеги и оттогава съм тук.

Къде творите в момента и от кога? Кажете ни нещо повече за избата, в която работите и вината, които правите. Изпитвате ли трудности в условията на COVID-19?

В момента съм производствен директор в Trentadue Winery LLC в Сонома, Калифорния. Избата има около 1000 декара лозя. Тук съм вече 20 години и доста неща се промениха през тези години. Правя следните вина: Каберне Совиньон, Мерло, Пти Сира, Санджовезе, Зинфандел, Каринян, Каберне Фран, Монтепулчиано, Сира, Малбек, Шардоне и Совиньон блан, също и някои вина в стил “Port Wine”. Имаме и пенливи вина.

 

Miro Cholakov Миро Чолаков
Receiving two Double Gold medals from Orange County Wine Society Wine Competition

Голяма част от бизнеса е организирани събития – сватби, корпоративни партита и други. Тези дни е доста „интересно“, защото партитата се отлагат за близко бъдеще/да се надяваме/. Голяма част от вината 30-40% се продават директно от избата и тази ситуация затрудни това, но пък продажбите от директна доставка към клиента /DTC/ се увеличиха многократно. Избата беше затворена за 40 дни, с минимална активност, въпреки че винарският бизнес и специално производството беше квалифицирано като “essential” от губернатора на Калифорния. Ние решихме да плащаме на работниците да си стоят в къщи, за да са изложени на по-малък риск от евентуална зараза. 

Къде според Вас правенето на вино е по-голямо предизвикателство и намирате ли разлика при упражняването на професията винар в България и в страната, в която работите?

В своята основа винопроизводството може би е същото. Разликата е в отношението, във вниманието към детайлите – от отглеждане на гроздето до винопроизводството. Винената индустрия е сравнително млад бизнес като всичко останало тук – най-големият напредък се случва след 60-те години на миналия век и отбелязва масивен растеж след 1990-те. Помня, че четох статистика как през 80-те години в България са засаждали повече каберне и мерло от Калифорния, но днес тези цифри са многократно надминати. 

 

Miro Cholakov Миро Чолаков
Wine tasting event in San Francisco

В момента Калифорния е масов производител на вино – над 80% от производството в САЩ и мисля, че е в топ 4 на най-големите производители в света с над 50 милиарда долара годишно. Както и да е – в последните 10 години България започна да се доближава до световните стандарти като мислене и качество на вината. Както всички знаете, виненият бизнес е труден, а качеството на виното е само част от успеха. Маркетингът и дистрибуцията са основна част от него. Както казваме тук, самото винопроизводство е най-забавната и най-лесната част от бизнеса.

Интересно е, че не съм работил като редовен работник в България нито по времето на социализма, нито след това. Имам добра представа за какво става въпрос, защото в продължение на много години консултирах и помагах на един близък приятел с правенето, вноса и продажбите на български вина. През тези години се срещнах с доста ключови хора от миналото на винарския бизнес и от бъдещето му, което е настояще сега. Интересно ми беше да участвам, макар и само като наблюдател, най-вече в промените, които настъпиха от производствена и философска гледна точка, или преходът от периода на „планирано“ винопроизводство по стария апаратчиков модел към „бутиковия“ модел в момента. Как да ви кажа, това може да е тема за много дълга дискусия – разликите тук и там. 

Българските винари по света - Миро Чолаков
Winemaker dinner in Palm Springs, California

Осведомявате ли се какво се случва във винарския бранш в България и как?

Опитвам се да поддържам връзка като цяло с индустрията там. Няколко години бях единствения български винопроизводител в Калифорния. Помогнах на някои българи да се установят тук или да дойдат да работят по програми за обмен. В момента тук вече сме повече, но все още сме малцинство. Няколко пъти съм имал гости от България. Връщам се в България почти всяка година и не забравям да посетя няколко винарни, ако имам време. Освен това обичайният начин да получа информация е чрез разговорите ми с колеги и приятели. 

Ако трябва да представите съвременното българско вино пред Ваши приятели и колеги, как бихте го описали и кой сорт бихте избрали?

Най-лесният начин би бил да се използват международни сортове, но тук има хора, които най-вероятно ще се радват на някои от местните български сортове – Мавруд, Широка Мелнишка, Мискет и др.

Миро Чолаков Miro Cholakov
2019 San Francisco Chronicle Wine Judging -the largest wine competition in the US

Лесно ли се намират български вина в страната, в която живеете и творите?

Сега е по-лесно, вече има доста вносители. Преди беше трудно и специално за малките производители. Ние тъкмо закупихме един малък сайт – bulgarianwine.com в средата на април и започнахме да продаваме вина, които купувам от вносители тук. Когато светът се върне към нормалното положение, идеята ми е аз да внасям тук вина, които аз ще избирам лично от по-малки производители, нещо по-интересно. Тук има доста българи, но по принцип цената на вината не трябва да е много висока- трудно е да се продават скъпи български вина тук. Конкуренцията е жестока.

 

Избата, в която работите, приема ли винени туристи? Ако да, какъв процент от продажбите реализирате чрез винен туризъм?

Аз вече споменах – да, около 40% от продажбите са от избата. Напа и Сонома са едни от най-популярните винарски дестинации, помага също, че най-близкият ни съсед е Francis Ford Coppola Winery… Също имаме и винарски клуб с няколко хиляди члена.

Миро Чолаков Miro Cholakov
Miro Cellars

Какъв съвет бихте дали и какво бихте пожелали на Вашите български колеги?

Дерзайте и не се предавайте! Правете възможно най-добрите вина от това, с което разполагате. Правете всяка кампания, така че да си струва, нямаме безброй шансове като при технолозите на бира. Имаме само по един шанс годишно да направим най-доброто вино на света. 

Ако сме пропуснали да попитаме нещо, което искате да споделите с нас, моля, направете го.

Да, забравих да спомена – имам собствена търговска марка – Miro Cellars – mirocellars.com. Първата реколта беше 2001. Правя около 2500 кашона вино, около 30 000 бутилки годишно.

 

 

Всяко следващо интервю ни вдъхновява все повече и ни кара да продължим срещите с Българи, правещи вино по целия свят. Споделяйте ги, за да достигнат до повече хора! Те вдъхват респект и трябва да се гордеем с тях! 

Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.