юли, 2021

съб.31юлинед.01авг.Гастротур "Зелено сирене, крокмач и тетевенска риба - ела, вкуси"(юли 31) 07:00 - (август 1) 18:00

зелено сирене

Подробна информация

Навремето в Тетевенския Балкан отглеждали хиляди стада с овце. Жителите на тетевенското село Черни Вит правели от тяхното мляко сирене, което съхранявали в дървени качета. Саламурата се отцеждала през дървените пори. Когато качето се отваряло напролет, при взаимодействието с хладния влажен въздух се образувала плесен.

Местните хора смятали плесенното сирене за некачествено и го изхвърляли. В периода на 70-те години на XX век дървените качета били заменени от пластмасови бидони и естественото плесенно сирене почти изчезнало. През 2007 г. специалисти от международната организация Slow Food попадат на парченце, колкото кибритена кутийка, забравено в едно старо дървено каче. Те представят зеленото сирене от Черни Вит на световното изложение на сиренето в италианския град Бра.

Така българското зелено сирене е оценено високо, благодарение на качеството и уникалността си. То е във фокуса на нашия гастрономически тур, тъй като не е индустриален продукт и не може да се намери по магазините. Ще се срещнем с неговите производители, които ще разкажат автентичната рецепта за приготвянето му.

В Тетевенския край е съхранена и рецептата за митичното ястие от българския Север – крокмач. Прави се от чисто овче мляко само в периода август-септември, когато млякото е най-гъсто. Ще се срещнем с производители на крокмача от град Луковит – единственото място в света, където сутрин рано от росата на тревите се е добивала пробиотичната българска закваска за традиционното кисело мляко. Мандрите в миналото са градени в планините, не само защото там е бил добитъкът, а защото там закваската е била най-чиста и полезна.

Ще опитаме балканска пъстърва и прочутата за този край чорба Тетевенска саламура, ще вкусим лучник, а десертът, разбира се, ще е известната по този край халва. Производството й започва в началото на IX век и дълго време служи за прехрана на местното население. Сусамената халва, която се произвежда тук, е бяла на цвят.

Освен сусамовата халва се произвежда и тахан халва, която за разлика от сусамената, е кафява и се прави от семената на слънчоглед. Тя има характерна влакнесто-слоеста структура. Към тези два вида добавяме нуга халвата и фруктовата халва. Ще се разходим из Тетевен и до Каменните къщи край Карлуково. Ще посетим и пещерата „Проходна“, известна като „Божиите очи“, в която са снимани много филми, сред които и българската продукция „Време разделно“. Ще посетим и Троянския манастир – втория по големина в България.

Място на тръгване/пристигане: София, Пловдив

Часове на тръгване: 08,00 ч. от София, 07,00 ч. от Пловдив.

За пътуващите от Пловдив – потегляне за Ябланица през АМ „Тракия“. Среща на бензиностанция „Лукойл“ на бул. „Цариградско шосе“.

Цената на тура е 230 лв за възрастен и 215 за дете и включва:

 • Една закуска
 • Два леки обяда
 • Дегустации
 • Вечеря
 • Нощувка
 • Пълно екскурзоводско обслужване
 • Транспорт с лицзензирана превозваческа фирма
 • Туристическа застраховка

Възможност за покупка

Възможност за покупка на натурални фермерски продукти (мляко, сирене и кашкавал), ябланска халва, риба и сливова ракия на цени от производител.


Какво да очаквате?

Гастрономически тур „Зелено сирене, крокмач и ябланска халва – ела и вкуси“ е вълнуваща кулинарна среща с единственото на Балканите зелено плесенно сирене, с митичния млечен специалитет крокмач, с вековната рецепта за халва, с лучника, с пикантната Тетевенска саламура.

Пътуване към миналото на България през историята на занаятите в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, през Троянски манастир „Успение Богородично“ – най-големият в Северна България и трети по големина в България, през героичната революционна история на Тетевен, до времената, когато закваската за българското кисело мляко е събирана сутрин рано от росата по поляните край Луковит, та чак до преди близо 70 млн. години, когато възниква пещерата „Проходна“, известна като Божиите очи.

Тя е най-дългият пещерен тунел в страната, естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана – „окна“. Тук са снимани редица филми, сред които и българската продукция „Време разделно“.

Ще се срещнем с хората и историите зад:

 • производството на прочутото зелено сирене от с. Черни Вит;
 • производителите на митичния крокмач;
 • база за риболовен туризъм и развъждане на пъстърва;
 • ароматната троянска сливова ракия.
  При интерес – свържете се с туристическа агенция Уайнтурс България ООД с лиценз РК 01-8181 на e-mail: shop@winetours.bg или на телефон 0887410063.

  Абонирайте се за нашия бюлетин, за да сте винаги информирани с предстоящите дегустации в Пловдив и за интересни винени преживявания. 

Още

Час на събитието

юли 31 (събота) 07:00 - август 1 (неделя) 18:00

Организатор

Slow Tours BulgariaA touroperator specialized in wine&food tours in Bulgaria 089 847 1201

Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.
X