Scroll Top

ГАСТРОТУР “ПОТОПЕНАТА ЦЪРКВА, МАГАРЕШКОТО МЛЯКО, БОГИНЯТА КИБЕЛА И 100-ТЕ ВОЙВОДИ”

съб.07авг.(авг. 7)07:00нед.08(авг. 8)18:00ГАСТРОТУР “ПОТОПЕНАТА ЦЪРКВА, МАГАРЕШКОТО МЛЯКО, БОГИНЯТА КИБЕЛА И 100-ТЕ ВОЙВОДИ”07:00 - 18:00 (8)

гастротур

Подробна информация

Какво свързва богинята Кибела, магарешкото мляко, Сливенските праскови, Потопената църква, родната къща на Хаджи Димитър, виното и Музея на текстила? Отговорът не е еднозначен – свързани са от духовността, силата на вярата и изцелението, историята, героизма и традициите. Всички те са в радиус ог 50 км, в прохладното подножие на Балкана и в Сливенския край – Земята на 100-те войводи, където отиваме по време на нашия нов гастротур “Потопената църква, магарешкото мляко, богинята Кибела и 100-те войводи”.

Ще опитаме местни специалитети, прочутото магарешко мляко, Сливенските праскови, ще посетим единствения в България Музей на текстила, родната къща на националния ни герой Хаджи Димитър, ще се снимаме с малки магаренца, ще се повозим в талиги с магарешки впряг, ще си направим пикник с винена дегустация в лозята, ще отидем и при богинята Кибела в древния град Кабиле.

Място на тръгване/пристигане

Часове на тръгване: 07,00 от Пловдив, 08,00 от Стара Загора, 08,30 от Нова Загора. Възможни трансфери от София, Хасково и други градове с предсварителна уговорка. За пътуващите от Пловдив – потегляне от спирката на ОББ на бул. “Цар Борис III Обединител” срещу хотел “Рамада Тримонциум”.

Цената на тура е 180 лв за възрастен и 160 лв за дете и  включва:

 • Една закуска
 • Два обяда
 • Дегустация на магарешко мляко
 • Винена дегустация
 • Нощувка
 • Вход за посещаваните обекти
 • Транспорт с лицензирана фирма
 • Пълно екскурзоводско обслужване
 • Туристическа застраховка

Цената на тура не включва

 • Вечеря

Какво да очаквате?

Гастротурът “Потопената църква, магарешкото мляко, богинята Кибела и 100-те войводи” представя “Потопената църква” в язовир “Жребчево”, издигната в село Запалня две десетилетия след Освобождението. През 60-те години селото е изселено, за да се построи язовирът, а църквата е изоставена и залята.

Ще се срещнем отблизо с няколко традиционни за тези краища на България типове поминък – прочутите едри и сочни Сливенски праскови в известната Долина на прасковите. Някога в село Гавраилово се е намирал Аграрно-промишленият комплекс “Долината на прасковите” – най-големият производител на праскови и компоти от праскови в страната, чиято продукция е реализирана в десетки страни по света. Днес отглеждането на праскови продължава да бъде поминък на десетки семейства в региона.

Ще се запознаем и с друг типичен поминък – отглеждането на магарета и добиването на чудодейното магарешко мляко, смятано в древния свят за еликсир за вечна младост и дълъг живот. Гръцкият лекар Хипократ пръв е описал лекарствените добродетели на магарешкото мляко и го е предписвал като лек за проблеми с черния дроб, инфекциозни заболявания, треска, кървене от носа, отравяне, болки в ставите и рани. Римският историк Плиний Стари също пише подробно за здравословните ползи на магарешкото мляко – при умора, заболявания на зъбите, язва, астма и някои гинекологични проблеми. В съвременния свят магарешкото мляко също е признато като изключително полезно и здравословно и се възприема като една от най-добрите пробиотични и функционални храни.

Ще посетим и единствения в България Музей на текстилната индустрия. Намира се в Сливен, където е поставено началото на текстилното фабрично производство и на българската индустриализация. Градът е бил важен промишлен център през всички периоди от историческото развитие на страната. И днес текстилната индустрия има определящо значение за икономическия облик и стопанския просперитет на града. По време на визитата ще наблюдаваме демонстрации на различни тъкачни станове, извличане на копринена нишка, изработка на гайтани.

Ще посетим родната къща на Хаджи Димитър. Тя е построена в края на XVIII в. в сливенския квартал “Клуцохор”, където на 10 май 1840г. се ражда легендарният войвода Хаджи Димитър. В първият ден обядът ни ще бъде с типични за района на Гурково и Подбалкана ястия и напитки, а втория ден ще имаме винена дегустация с пикник на открито в лозята край Сливен. Пътуването ще завърши с разходка в района на Кабиле. Тук се намира Кабиленският манастир “Рождество Богородично”, който според древните легенди съществува от времето на св. император Константин. Неговата майка Света Елена знаела за лечебните свойства на водата в Кабиленския манастир и често изпращала хора да й носят от нея.

Накрая ще посетим българската Троя – античния град Кабиле. Той възниква към края на ІІ хил. пр. Хр. край голям култов център на възвишението Зайчи връх. През античността градът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа. Според историческите сведения Кабиле е превзет от Филип Македонски през 341 г. пр.н.е., а по-късно за известно време в него е пребивавал и синът му Александър ІІІ Велики Македонски. През първата половина на ІІІ в. пр. Хр. Кабиле е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. Предполага се, че той носи името на тракийската богиня майка Кибела, изобразена върху релеф на скалното светилище “Зайчи връх”. Именно в подножието на тази древна астрономическа обсерватория възниква едно от най-големите търговски и културни средища в пределите на някогашна Тракия.

Ще се срещнем с хората и историите зад:

 • “Потопената църква” в язовир “Жребчево”, издигната в село Запалня две десетилетия след Освобождението. През 60-те години селото е изселено, за да се построи язовирът, а църквата е изоставена и залята. Днес тя се вижда при ниско ниво на водите на язовира, за да ни напомня за духовната сила на вярата
 • Бившия шампион по класически културизъм Деян Георгиев, който през 2007 г. кляка 182 пъти с щанга с тегло 100 килограма, днес живее в Гурково, обл. Стара Загора, и се занимава с отглеждане на коне и на магарета.
 • Производителите в Долината на прасковите, където всяка година се организира празникът “Златна праскова”. В Сливенско се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България.
 • Създателят на първата в България ферма за магарета Иван Кючуков, който със сина си за пръв път в света успява да произведе сирене и кашкавал от 100% магарешко мляко. Цената му е 75 лева за литър, тъй като има доказани лечебни свойства
 • Най-новата градска винарска изба в Сливен, в която се произвеждат ръчно занаятчийски вина – истинско отражение на сорт и тероар
  При интерес – свържете се с туристическа агенция Уайнтурс България ООД с лиценз РК 01-8181 на e-mail: shop@winetours.bg или на телефон 0887410063.

  Абонирайте се за нашия бюлетин, за да сте винаги информирани с предстоящите дегустации в Пловдив и за интересни винени преживявания. 

Още

Час на събитието

7 (събота) 07:00 - 8 (неделя) 18:00

Организатор

Slow Tours Bulgaria

A touroperator specialized in wine&food tours in Bulgaria
089 847 1201

Learn More

Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.