Scroll Top
ЗЛАТНИ-РИТОНИ-2024-1024x681

 

Новите изложители и големите победители на Винария 2024

За първи път на „Винария“ представи своите продукти застъпникът и преоткривател на местни български сортове Тодор Костадинов от винарска изба „Агрофитнес“. Той получи специална награда от Съюза на енолозите в България за създаденото от него вино Гарваново око. За себе си казва, че е пазител на тероара, неговата чистота и самобитност. В лозето на своя баща е имал само една лоза Гарваново око, после купува съседен терен заради 20-30 корена от този сорт. И постепенно придобива седем лозя, в които има и други изчезващи сортове – Зарчин, Вранка, като в същото време започва да ги разсажда. Идентифицирал е Гарвановото око повече от 3 години. „Най-възрастният лозар ми подсказа, че това е някогашният тъмен Памид. Името Гарваново око произлиза от синонимите на Памид, който има 13 клона. Един от тях е най-силният и издръжлив“, споделя Тодор Костадинов.

Наименованията на неговите серии вина носят исторически имена, свързани с монтанското село Боровци, където се намира лозето. Тодор Костадинов разказва, че в региона е живяло тракийското племе трибали, чиито предводител Сирм е водил ожесточени битки с Филип и Александър Македонски. „Посвещавам наградата на Северозапада и на дългогодишния си труд и мисля, че и други мои колеги би следвало да обърнат внимание на българските изгубени сортове, които са с голямо достойнство“, каза Тодор Костадинов.

Още един дебютант на „Винария“ спечели престижни медали от международния конкурс. Два златни и един сребърен медал вече са в колекцията на семейната изба „Горун“ на Петър Ангелов, чиито лозови масиви са разположени на 20 км западно от Плевен. Фамилията възражда позабравени местни сортове. „Сред тях е Плевенската гъмза, която притежава голям потенциал. Известна е известна от 1893 г., когато е направен първият износ от Лозаро-винарския институт в Плевен за Германия. Разполагаме с около 15 дка насаждения от сорта, като произвеждаме малки серии за ценители“, посочи Ангелов. Той допълни, че работят и с Кайлъшки мискет и Мускат отонел, създадени през миналия век от Плевенския институт. „Получихме два златни и сребърен медал. Екипът ни е удовлетворен от оценката на журито от международния конкурс “Златен ритон”. Показахме премиерно на винената сцена Каберне совиньон Резерва и за нас е чест, че още първият представител от серията резерви 2021 е така високо оценен“, коментира Петър Ангелов.

С два златни и сребърен медал бяха отличени вина на Боян Братоев от Винен и СПА комплекс Чукара,  Трявна, който започва първото си производство преди 5 години с червени вина от Каберне и Мерло. „През следващата година направихме бели вина от Мускат, както и на сортовете Каберне, Марселан и Мавруд, които използваме при купажите“, посочи Братоев. През 2021 г. започват да бутилират и да създават розета. „Дадохме три проби на международния конкурс и трите ни вина спечелиха медали. Щастливи сме, че нашият Совиньон блан (2022) и купажът Мерло и Каберне совиньон (2019) бяха удостоени със златни отличия, а Розе от Каберне совиньон и Каберне фран (2022) получи сребро. Още при първото ни участие посетителите много харесаха вината ни и това ни мотивира да продължаваме да се развиваме“, допълни Братоев.

Новите изложители и големите победители на Винария 2024

Три златни и един сребърен медал прибави към колекцията си и винарската изба „НОЯ“ на Христо Ковачев. Мерло и Каберне фран от последна реколта и Карменер (2020) спечелиха златни медали, а Карменерът от 2023 г. бе отличен със сребро. На щанда му посетителите бяха впечатлени от купажа на френските сортове Русан и Марсан. „Плодовият Русан си партнира с минералния Марсан, като се долавят аромати на бели цветя, зряла праскова, тропически плодове, силен и запомнящ се финал. Виното е изключително свежо, балансирано и затова го предпочитат дамите“, каза Ковачев, на чиито щанд се събираха и международни дегустатори.

Златен медал със своя дебют на „Винария“ спечели и Мелина Кокре. „Благодаря за това огромно признание. Горда съм да получа този висок приз от името на 6 поколения винари на моето семейство. Vivo France и да живее България“, каза при получаване на наградата наследничката на Пиер-Огюстан Бенар, създал винарната в началото на 19 век. Тя сподели, че е намерила прекрасни контакти с партньори, както и с любители на шампанското у нас.

С награда за иновативен продукт бе отличена Снежана Мутафчийска от Roxs Winery, която е известен енолог. Нейното Шардоне със златни частици впечатли журито, което й връчи плакет и диплом. „Това вино е интересно за посетителите, защото е иновативно. Виното винаги е били награждавано със златни медали и тези частици придават красота на бутилката. Много съм щастлива от приза, защото съм от първите винари в Пловдивския панаир и се радвам, че „Винария“ съществува и хората имат интерес към малки винопроизводители като нас”, каза Снежана Мутафчийска.

Новите изложители и големите победители на Винария 2024   Новите изложители и големите победители на Винария 2024   Новите изложители и големите победители на Винария 2024

Два семейни проекта от Сакар за първи път представиха своите вина. Фамилията на Иван Стамов има собствени насаждения в свиленградското село Димитровче. „Предпочитаме да работим с едносортови вина, защото търсим да разгърнем неговия потенциал, както и на тероара, на който се отглеждат лозята“, коментира собственикът Иван Стамов. Той уточни, че повече от 10 години червените му вина са със спонтанна ферментация, която води до уникални характеристики. Заедно с него на щанда е и Валентин Сарандиев. Той участва в международния дегустационен конкурс и печели сребърен медал за Розе от съчетанието на Мерло и Марселан от последна реколта. Една от мотивациите им за участие е успешното представяне на техния колега от сдружението „Сакар Източни Родопи“ Димитър Джемперлиев, който тази година грабна един от шестте „Златни ритона“. Виненият „Оскар“ бе присъден на купажното вино Каберне Фран&Сира (2023). Освен него производителят от Димитровче спечели златен и сребърен медал.

За първи път бе обособена категория „Плодови вина“, в която бяха отличени две малинови напитки. Една от тях е създадена от Десислава Гунчева и Людмил Шаралиев, които отглеждат повече от 400 дка малини. От тях произвеждат вино, удостоено със сребърен медал от международното жури. „Щастливи сме с отличието. Тази година е високосна, носи се сребро и мисля, че ще ни донесе щастие. Имаме и нов продукт, който съчетава малини и къпини и се радваме, че се хареса от посетителите на „Винария“, възкликна Десислава Гунчева.

Сред сребърните медалисти бе и розов джин на традиционен изложител от Велико Търново. „Джинът ни с вкус на роза предстои да бъде пуснат на пазара. Със спечеления медал добавихме още едно отличие в колекцията ни. Изключително се гордеем с наградите от конкурса „Изборът на потребителите“ за ликьорите „Шоколад“ и „Кафе“, които имат много почитатели“, сподели от своя страна Владимир Кавалов.

Един от най-посещаваните щандове на „Винария“ бе на напитките, предлагани от Николай Арсов. Тази година 90% от асортимента му бе с обновена визия. На изложението той посрещна своя партньор от Сърбия – Александър Станкович. „След получаване на златните медали миналата година имаме ръст в продажбите в България с около 50%. Това много ни радва и сме благодарни на партньора ни Николай, който успешно развива бизнеса“, каза производителят от сръбския град Крагуевац.

„След получаване на приза от „Винария“ миналата година към нашата водка с рози се появи голям интерес от чужбина. Не преставаме да се развиваме. Имаме нови попълнения в нашето алкохолно семейство. Хората продължават да ни се радват и да оценяват нашия труд“, посочи от своя страна Калофер Заков.

Повече от 30 процента от изложителите във „Винария“ бяха нови винарски изби. „Те  представиха качествени продукти, оценени безпристрастно от международното жури. Призовете, които получават най-иновативните вина със съвременен вкус носят потенциал на пазарни възможности. Голяма част от тях поставят върху етикетите на продуктите си призовете, като характеристика за качество и имат успешна реализация на пазарите у нас и по света“, коментира главният директор на Международен панаир Пловдив доц. Иван Соколов.

„Съюзът на енолозите в България приема мисията за запазване на местните сортове и ще продължи да подкрепя създателите им. Амбицията ни е да продължим да развиваме международния конкурс и да повишаваме качеството на предлаганите напитки“, подчерта от своя страна председателят на СЕБ инж. Станимир Стоянов.

големите победители

Шест български вина спечелиха приза „Златен ритон“ от международната специализирана изложба Винария 2024. Два от тях бяха присъдени за вина на Едоардо Миролио – за розе от последна реколта и за отлежало червено вино. Останалите четири ритона отидоха втл колекциите на Вила Юстина, Стефан Пирев Уайнс, Лозето естейт и Винарска изба Джемперлиев. В адпреварата за престижните оичия се състезаваха близо 200 проби на български и чуждестранни изби от България, Италия, Румъния, Гърция, Турция и Молдова.

Новите изложители и големите победители на Винария 2024

“Този конкурс е символ на качеството, носи престиж и конкурентно предимство, отваря нови перспективи пред носителите на „Златен ритон“ и медалистите. Поздравявам ви за успеха. Панаирът винаги е бил територия на иновативни пориви и идеи, а „Винария“ е магическото събитие, което ражда звезди. Изказвам благодарността си на експертното жури и на партньорите ни в лицето на Съюза на енолозите и УХТ за блестящата организация и провеждане на конкурса”, посочи в приветствието си главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов.

При белите вина от последна реколта за най-добро вино бе обявен Семийон, Шардоне и Димят 2023 на Вила Юстина. Отличието получи главният технолог на избата Васил Стоянов от изпълнителния директор на ИАЛВ инж. Красимир Коев. За фаворит при младите розета авторитетното жури определи Пино ноар и Мелник 2023 на ВИ Едоардо Миролио. Златен ритон бе присъден и на червено вино от последна реколта на Каберне Фран и Сира 2023 на Винарска изба Джемперлиеви. Наградата получи собственикът на избата от Сакар Димитър Джемперлиев от проф. Пламен Моллов. При белите вина от стари реколти аворит стана Шардоне 2021 на известния енолог Стефан Пирев. Отличието му бе връчено от доц. д-р Иван Соколов. „Златен ритон“ получи и Еленово Резерва 2020 на Едоардо Миролио в категория „Червени вина от предходни реколти”. Още един „Оскар“ международното жури на Винария присъди в същата категория – на Лозето Естейт за „Лонгоза УСОЕ“, създадена през 2022 г. от сорта Каберне совиньон.

„Надпреварата при старите червени вина бе много оспорвана и по изключение тази година бе взето решение да се присъдят два ритона в тази категория, тъй като и при първата, и при финалната дегустация, се оказаха с един и същ резултат“, каза председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.

Повече от 30 процента от получените за конкурса проби бяха на отлежали еликсири. Със златен медал бяха отличени 43 вина от стари реколти. Четири от тях бяха присъдени на талиански вина – Primitivo на Torleanzi 2021 и 2022, Frappato 2020 и Nero Avola 2020 на Caruso Minini, три на Винарска изба Ноя за Мерло 2023, Каберне фран 2023 и Карменер 2020, по два златни медала за Лозето Естейт за Каберне фран 2022 и Варненски мискет 2022, Беса Валей за Мерло Сира Пти вердо Кaберне совиньон 2019, Гранд кюве и Енира Резерва и Винарска изба Горун за Каберне совиньон Резерва 2020 и 2021. При пенливите вина за фаворити бяха Едоардо Миролио и на Coqueret-Benard. В новата категория на Винария – плодови вина със сребърни медали бяха отличени малиновите еликсири на ВИ „Кубера“, позиционирана в подножието на Стара планина и на Г.Филипофф уайнс, чиито малинови насаждения са разположени край Асенова крепост и родопското село Манастир.

Съюзът на енолозите в България продължава своята инициатива да подкрепя и развива вината от местни сортове. Със специална награда за сорт Димят бе отличено Тесера 2023 на ДеВина Лозя и Вино, за Врачански мискет 2023 на Врачанска теменуга, Гарваново око 2022 на  Агрофитнес, за Мавруд 2022 на Конто-Н, за Гъмза 2021 Барик на ВИ Ново село и за сорта Рубин Rubin Reserve 2020 на Винарна Ялово. Получените за конкурса пробите бяха оценявани от 13-членно жури, в което участваха топ дегустатори от страната и чужбина, повечето от които международни дегустатори, а трима са носители на приза „Енолог на годината“ – Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова и Димитър Димов. Сред чуждестранните експерти в комисията бе известният италиански сомелиер Маурицио Феррери, който повече от 20 години е част от конкурса   Винария.Председатели на двете комисии бяха доц. д-р Христо Спасов и доц. д-р Николай Стоянов от Университета по хранителни технологии. По традиция студенти от специалността „Технология на виното и пивото“ положиха Дионисиева клетва за встъпване в лозаро-винарския бранш.

 

Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.