Винен туризъм и Ковид: как да се адаптираме към новото начало?

Винен туризъм и КОВИД: как да привлечем винени туристи към винарските изби в условия на пандемия?

В тазгодишната конференция за винен туризъм IWINETC, пък и в много други уебинари на тази тема, беше засегнат ефектът на КОВИД пандемията върху винения туризъм. По-развитите страни имат статистика от години и могат да направят добър анализ. Как обаче се отразява на страна, в която виненият туризъм е извън всякакви статистики,  не е добре развит или е с компромисно качество? Анализ нямаме, но поне можем да се възползваме от съветите, които чуждестранните специалисти дават. 

винен гидВсе още за голяма част от винарските изби в България виненият туризъм не е приоритетен и липсват инвестиции за подобряване на качеството му, дори и за нормалното предлагане на тази услуга. Много изби затвориха врати за посетители, убедени, че виненият туризъм е второстепенен и свързан с големи разходи. Страхът от внасяне на вируса в избата е оправдан. Това затваряне обаче беше по-скоро провокирано от опасенията, че малкото посетители ще генерират повече разходи, отколкото приходи, без изобщо играчите в сектора да се опитат да се адаптират към ситуацията.

Всички очакваме да се завърнем по-скоро към нормалното съществуване, но  се оказва, че пандемията промени поведението и търсенето на туристите, и това ще се задържи още дълго време. Въпросът е  доколко ще чакаме и дали не трябва да следим  новите тенденции в туризма, опитвайки се да извлечем максимална полза от случващото се по света. 

Избите с хотели яхнаха вълната на т.нар. изнесени офиси или Home office в хотел, но малко успяха да променят винените турове и начина им на предлагане, за да привлекат туристите, които не са спрели да пътуват. А те все по-прецизно избират своята дестинация. 

Целта на тази статия не е да критикува пасивността на избите, а да даде полезни съвети, които по-предприемчивите от тях да интегрират в своите обекти.

Според голяма част от лекторите на тези конференции, започваме от нулата и трябва да забравим за досегашните прийоми за привличане на туристи. Да реорганизираме предлаганите от нас услуги. Ако досега многообразието от услуги в избите са били преимущество, сега тяхната уникалност и компактност ще са притегателният елемент.

Усещане за сигурност

В контекста на Covid-19 сигурността остава приоритетна във всеки аспект от живота ни, в това число и в пътуванията. Ето защо услугите, които предлагаме, трябва да вдъхват усещане за сигурност и у персонала, и у гостите. Колкото по-голяма сигурност предлагаме, толкова по-голямо доверие ще получим. Как да го постигнем?

винен туризъм и ковид

Локации за посрещане на туристите

Откритите пространства сред лозята, в градините и дворовете на избите са подходящи, а градинска мебел, направена от стари бъчви, компенсира липсващия винен ефект. Пригодяването на повече кътове за посрещане на туристи в различните зали на избата или дегустационната зала/енотека, ни позволява да посрещаме повече малки групи, избягвайки контакта между тях. Различните локации позволяват и провеждане на тиймбилдинг активности в различните зали, циклично дезинфекциране на предходната локация.

 

Факторът винен гид

Досега срещата на туристите с различните специалисти (енолог, агроном, собственик) в избата бе високо ценено у нас. Сега такъв контакт се избягва от винолюбителите, за да минимизират риска. 

Винен туризъм и Ковид: как да се адаптираме към новото начало?

Обучението на човек, който може да отговори на всички въпроси на туриста от неговото пристигане, до продажбата на вино и изпращането му, ще накара посетителя да се почувства специален и единствен. В същото време, контактувайки само с един представител, той ще получи усещане за “safety experience”. Практиката да се смесват различни групи туристи в една дегустационна зала, за да се оптимизира работата на винения гид, предразполага към създаване на контакти и връзки между туристите.

В работата си винаги съм твърдяла, че виното събира хората, създава запознанства, приятелства и дори партньорства, затова събирането на групи не е притеснявало никого. В сегашната ситуация всички губим тези социални контакти, избягвайки възможно повече срещи с непознати. Ето защо добрата организация при посрещане на туристите е изключително важна. Тя и досега беше компромисна в България, но като че ли предварителната резервация на дегустация вече е силно препоръчително условие както за избата, така и за туриста. Много е важно обаче да обърнем това условие в наша полза, насочвайки туристите, че сигурността налага тази предварителна резервация, а не нашата липса на служител, време или друго. 

Прочете още: Подценената роля на професията винен гид

Партньори

 Сега е моментът да се търсят други партньори. Затворените граници и несигурността в реализирането на предвидени пътувания насочва туристите към по-близки дестинации, по-кратки пътувания, на по-малки групи, last minute резервации. Трябва да се вложат усилия в търсене на партньори в съседни страни, да убедим операторите у нас, че посещението в избата е комплексно преживяване, което може да придаде уникалност на техния туристически продукт. Партньори са и онлайн платформите за резервация на преживявания за индивидуални туристи, местата в интернет пространството, където самостоятелно пътуващите могат да открият Вашата услуга. Но преди това трябва да преосмислим нашите условия за партньорство и услугите ни : Винен туризъм с 2 лица. 

Партньори на регионално ниво

 Болезнена тема е партньорството на винарски изби с места за настаняване и ресторанти, в близост до винарната. Сега е времето да я направим по-поносима, винарските изби да започнат да работят заедно, да обсъдят партньорство с ресторанти и места за настаняване, да се препоръчват едни други, да изготвят общи пакети, подобрявайки имиджа на региона, в който се намират. 

Семейни пътувания и мястото на децата в избата

Алкохол и дете са 2 несъвместими неща, но ако предложите занимание на детето, докато родителите се наслаждават на дегустация, ще привлечете семейно пътуващите. Идеи: Средства за рисуване за изработка на етикет, конструктори от тапи, работилнички. Те не се интересуват от виното, но работата в лозята или в избата са интересни, а това е и индиректен начин да посеем изначално в детското съзнание винена култура.

винен тиймбилдинг

Корпоративен туризъм 

Винарската изба предлага прекрасни естествени условия за организиране на тиймбилдинги, фирмени обучения, служебни срещи, просто трябва да сме креативни в предлагането им като уникална услуга. Всеки етап от производството може да бъде повод за привличане на туристи: гроздобер за служителите, дегустации от бъчви, дегустации на млади вина, купажиране и др.  Ако останат доволни, хората от тези фирми ще се върнат със семействата си!

 

Промоции 

Пандемията и думата на 2020 „Lockdown” нанесоха тежки финансови сътресения на всички, за това промоциите и във виното, и в туристическите услуги ще са търсени. 

Сега е моментът да ги накараме да мечтаят да ни посетят. КАК? Виртуално!

Виртуални дегустации по света се предлагат още от пролетта. Някои от тях платени, други за да поддържат доверието на клиента в избата или туроператора. В следващия материал ще ви срещна с Димо Желев, който се занимава с дигитален маркетинг в туризма от 15 години. Ще опитаме да дадем практични съвети как да предлагаме виртуални турове, виртуални дегустации и как виртуално да накараме туристите да мечтаят да ни посетят! 

димо желевДимо Желев е основател на Hotelbox.bg – представящ цялостен дигитален маркетинг за хотели. Сред останалите проекти на Димо са Seeinside.bg – услуга за 360° виртуални турове, снимки и видео за хотели, rezervaciq.com – портал за туристически услуги. Екипът, оглавяван от него се гордее с десетки изградени сайтове за хотели от всякакъв тип – от големи комплекси до къщи за гости. Димо е завършил „Туризъм“ в УХТ и „Маркетинг“ в Пловдивски университет, където в момента преподава „Софтуер в Туризма“.

 

 

Автор: Красимира Кодукова

 

 

Намерихте ли полезна информация в статията?
Виненият туризъм за Вас е важен, защото сте:
  • Добавете отговор
Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.
X