вино и гурме

ДЕФИЛЕ ВИНО И ГУРМЕ 2023 – ТРИДНЕВНА ВИНЕНА ФИЕСТА

В СТАРИЯ ГРАД НА ПЛОВДИВ! ОЧАКВАТ ВИ ПИВКИ ВИНА, ВКУСНА ХРАНА И ОЩЕ ИЗНЕНАДИ!

 

„Дефиле Вино и гурме 2023“ кани вино- и гурмелюбители в Стария град на Пловдив на 12, 13 и 14 май. Деветото издание на събитието е вече утвърден фестивал, който подкрепя развитието на българския винопроизводител, производителите на храна и бъдещите кадри в туризма и винопроизводството. И въпреки и точно затова ежегодно се променя и разраства. Деветото издание на „Дефиле на вино и гурме“ ще поднесе девет приятни изненади:

 1. Най-съществената е, че големият интерес на участници и гости ни накара да удължим събитието с един ден и един час и то ще започне, не както в последните 8 години в събота в 14 ч., а в петък в 13 ч.
 2. За първа година организаторите ще предоставят 5% от печалбата под формата на стипендии на студенти по специалностите в туризма, изявени като доброволци по време на фестивала „Дефиле вино и гурме“, както вече го правим след фестивала „Дефиле на младото вино“.
 3. За девети пореден път е спазена традицията да се увеличава броя на участниците – 68, от тях 47 са винопроизводители, 19 са производители на храни и продукти и 2-ма съпътстващи, разположени на 17 локации в Стария град.
 1. Запазва се интересът от новите участници, като тази година те ще бъдат осемнадесет.
 1. Увеличен е и броят на локациите – 17, в т.ч. новите „Данчовата къща“, новоизписаната къща „Верен Стамболян“ и къща „Клианти“, която прави „премиера“ с участието си в „дефиле“-тата.
 2. За първи път организаторите на Дефиле Вино и гурме 2023 ще проведат и шествие     по подобие на фестивала Дефиле на младото вино . То ще тръгне от 12:30 ч. от                 пл. „Стефан Стамболов“, съпроводено от Бог Дионис, ансамбъл „Тракия“ и                         девическа хорова формация „Евмолпея“. В 13 ч. в началото на Стария град,
  ул. „Съборна“ 2-4 официалните лица и двата пловдивски състава ще дадат старт на               винените и гурме дегустации.
 3. Представянето на участниците ще бъде оценявано от две журита:
 4.  

Дегустационно, оглавявано от на експерти от Университета по хранителни

 

технологии, за „Най-умело съчетание между вино и храна”.  Отличните вкусови комбинации ще бъдат обявени във фейсбук страницата на        фестивала и на място по щандовете на участниците с информационни табелки.

На вино и гурме любителите, които също ще могат да гласуват и да подкрепят своите фаворити в анкета за „Любимо бяло, червено и розе вино“, както          и за „Любим вкус“. QR код към анкетата ще бъде достъпен на печатната брошура, която ще се раздава по време на Дефилето.

 1. Паралелно с дигиталната анкета, доброволци от ПУ „Паисий Хилендарски“ и ВУАРР ще анкетират посетителите на фестивала директно в локациите с цел да се отрази икономическия ефект от събитието за град Пловдив.
 2. Нова разнообразна и забавна фестивална програма ще допълва преживяването на посетителите.ДЕФИЛЕ ВИНО И ГУРМЕ – ТРИДНЕВНА ВИНЕНА ФИЕСТА В СТАРИЯ ГРАД НА ПЛОВДИВ!

Винолюбителите ще имат възможността да опитат над 250 вида вина и десетки гурме вкуса. Дегустацията на вино се осъществява с жетони по 0.75 лв. /един жетон = на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информационен пункт. От там посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти – брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, изработени в ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“ към Община Пловдив.

На 12 май /петък/ дегустационният ден ще бъде от 13:00 ч. до 19:00 ч. На 13 май /събота/ от 11:00 ч. до 19:00 ч. и на 14 май /неделя/ от 11:00 ч. до 18:00 ч.

Локации, в които ще са разположени щандовете на участниците са:

 1. Ресторант „Граждански клуб“;
 2. Галерия „Енчо Пиронков”;
 3. Резиденция „Тракарт“;
 4. Къща „Бирдас“;
 5. Къща „Клианти“;
 6. Аптека „Хипократ“;
 7. Експозиция „Георги Божилов – Слона”;
 8. Галерия „Златю Бояджиев”;
 9. Етнографски музей;
 10. Балабанова къща;
 11. Къща „Георгиади”;
 12. Къща „Недкович“;
 13. Къща „Иван Черноземски“;
 14. „Данчовата къща“;
 15. Ресторант „Алафрангите“;
 16. Къща „Верен Стамболян“;
 17. Хотел Бел Вил.

Всички участници и локации вече са обявени в официалната фейсбук страница на събитието: www.facebook.com/wineandgourmetfestival и сайта на фестивала: www.wineshowplovdiv.events

ДЕФИЛЕ ВИНО И ГУРМЕ – ТРИДНЕВНА ВИНЕНА ФИЕСТА В СТАРИЯ ГРАД НА ПЛОВДИВ!

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА „ ДЕФИЛЕ НА ВИНО И ГУРМЕ“ – 2023

12 май /петък/

12:30 – Дефиле с участието на фолклорен ансамбъл „Тракия“ и девическа хорова формация „Евмолпея“ – от пл. Стефан Стамболов;

13:00  Официално откриване на деветото издание на Дефиле Вино и гурме” – Началото на Стария град, ул. „Съборна” 2-4;

13:30 Старт на дегустационното дефиле в Стария град;

16:00 – Презентация и представяне на проекта WINETRIPS.BG – БЪЛГАРСКОТО ВИНО И КУЛТУРА В ЕДИННА ЕЛЕКТРОННА ПЛАТФОРМА – Къща „Иван Черноземски“;

19:00 Край на дегустациите в Стария град на Пловдив

 13 май /събота/

11:00 – Съботно начало на дегустационното дефиле в Стария град;

11:30 – Забавни експерименти с вино /Работилницата за деца от 9-12 години/Фондация Елизиум Пловдив, ул. „Душо Хаджидеков“ № 2;

13:00Презентация „Запознайте се с нас – Организационният екип на Дефиле вино и гурме“. Дискусия на тема винен и събитиен туризъм с експерти в туризма от различни университети и институции от страната. Събитието се провежда в сътрудничество с Факултет по икономически и социални науки – Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – Къща „Иван Черноземски“ /ул. Цанко Лавренов № 5/;

17:00  Матине „Класика Вино и гурме” на чаша вино с дует Юлия Пулиева и Лев Алеев – Къща „Иван Черноземски“ /ул. Цанко Лавренов № 5/;

19:00 – Край на дегустациите в Стария град

 14 май /неделя/

11:00Неделно начало на дегустационното дефиле в Стария град;

13:00 Що е то топинамбур? Презентация с Тони Стоев „Запознайте се с уникалните свойства на продуктите от земна ябълка“Къща „Иван Черноземски“ /ул. Цанко Лавренов № 5/;

14:00„ВиноВикторина“ отборна игра на чаша вино. Елате с приятели и играйте с нас. Очакват Ви награди – Фондация Елизиум Пловдив, ул. „Душо Хаджидеков“ №2;

16:00 – Не се сърди (винено) човече – отборна игра с винени чаши и награди за най-късметлийския отбор – Лапидариум, пл. Атанас Кръстев;

18:00 Край на дегустациите в Стария град.

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ:

През трите дни на „Дефиле вино и гурме“ може да се включите в предизвикателството на „Вътрешен глас“: https://vutreshenglas.com/ То ще е достъпно на мобилен телефон и таблет. Всички успешно преминали и достигнали до края посетители ще получат награда карнетка. Най-бързите шестима ще получат и по бутилка вино. Екипът на „Вътрешен глас“ ще Ви очаква в хотел „Бел Вил“.

Консумацията на алкохол е забранена за лица под 18 години.

„Дефиле вино и гурме 2023 се провежда под патронажа на Министерство на туризма и с подкрепата на Министерство на земеделието.

Организатори на фестивала: „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив”, Университет по хранителни технологии – Пловдив.

Събитието се финансира от годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 година.

Спонсори: УМБАЛ „Каспела“, Бултрако Моторс АД, Техно Акташ АД и Актуал индъстрис ООД,

Партньори и приятели: Летище Пловдив, „Михалково“ АД, Коли под наем от Top Rent A Car, „Енко Пластикс” ЕООД, ETNHost, Лед на кубчета „Ледена епоха”, Регионален Исторически музей – Пловдив, Регионален Етнографски музей – Пловдив, Сдружение „Бизнесът за Пловдив”, Девическа хорова формация „Евмолпея”, Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Ас.Златаров“.

Медийни партньори: БНТ – Пловдив, Катра ФМ, БНР – Пловдив, Plovdiv24.BG, Дарик радио, Вестник „Марица“, Пловдив Онлайн, Bgtourism.bg, СОЛ „Комюникейшънс“, Супермаркети „ЛЕКСИ”, Wine Tour Maker, Winetours.bg, Лицата на града, How2Plovdiv.

За повече информация:

+359 894 321 401

+359 888 909 960

www.wineshowplovdiv.events

info@wineshowplovdiv.events

https://www.facebook.com/wineandgourmetfestival/

https://fb.me/e/3mbN9uNEY

https://www.instagram.com/Wine_and_Gourmet_Festival

Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.
X