zero waste better taste

Zero waste, Better taste е инициатива на Winetours.bg и Wine Tour Maker, която цели да провокира винарските изби в България да намерят алтернатива на пластмасовите бутилки вода и приборите за еднократна употреба, които се предлагат в дегустационните зали и по време на големи празненства. И за да сме максимално полезни, ще се опитаме да Ви насочим към такива алтернативи, опитвайки се да отговорим на най-често задаваните въпроси и да опровергаем най-често посочваните оправдания. 

Винарска изба с добре развит винен туризъм може да посреща дневно десетки туристи. Да приемем средно посещения от 10 човека дневно, на годишна база това означава, че минимум 3650 пластмасови бутилки ненужно се използват. Бутилките за вода са направени от рециклируема пластмаса – полиетилен терефталат PET. Aко не бъдат обаче изхвърляни правилно, дори и тези бутилки са сериозна заплаха за екологичното състояние на планетата. Разделното им събиране е отговорност на всеки от нас както е ежедневието, така и на работа, защото те могат да бъдат ценен ресурс за създаването на нови продукти

Водата като изчерпаем ресурс 

Много често бутилки с вода остават само отпити, което налага изхвърляне на остатъка от съдържимото в бутилката. При стремглавото намаляване на водните ресурси в световен мащаб е направо престъпление да се изхвърля вода.

Икономически позитиви

Често рециклираната пластмаса е по-скъпа от новата и производителите не я влагат в опаковките си. Произвеждат нова, задълбочавайки проблема с боклука, въпреки че в цената на крайния продукт вече се добавя такса за рециклиране. В стремежа си да намалим разходите по време на дегустация за сметка на хранителни продукти и вина, е най-добре да започнем от елиминиране на ненужното, а бутилката с минерална вода е именно такава. Една бутилка с вода от дистрибутор струва между 30 и 35 стотинки, цена, на която може да бъде закупен литър вода от галон, без да изхвърляме парите си в коша за пластмаса или в канала и без да търсим пространство за пълните и празните бутилки.

Пространство

Едни от неудобствата на разделното събиране са намиране на пространство в избите за тази тип отпадък, транспортиране до най-близките кошовете за пластмаса, които често са в други населени места и най-трудното – възпитаване на служителите да подхождат отговорно към това. Именно тези неудобства възпират много хора да събират разделно отпадъците. 

 Поради липса на пространство в дегустационните зали, колеги купуват по-малки количества вода и по-често, което води до повишаване и на въглеродните емисии от транспорта. 

Бутилираната минерална вода заема повече пространство за обем течност, отколкото големите галони за наливна вода, което решава до голяма степен проблема с помещенията за съхранение и за събиране на боклука. 

zero waste, better taste
Рекламата

Колкото и красива стъклена и пластмасова бутилка вода да сте избрали, тя носи своя бранд на етикета, а вниманието на туриста и на снимките на красиво подредената маса в дегустационната маса трябва да е привлечено само и единствено от Вашите вина и хранителните продукти, които сте избрали или приготвили. Поставянето на масата на брандирана с вашето лого или послание кана/ гарафа с вода говори за отношение към детайла. По-добре е да брандирате каните, отколкото стотици чаши за вода.  Именно тези кани и гарафи можете да използвате както за вода, така и за вино по време на по-големи мероприятия. 

Оправданието

Често твърдението, че клиентът търси своята персонална бутилка с вода се дава като оправдание от винарските изби. Не, това не е така и всичко зависи от Вашия подход и поднесената информация. Никой няма право да Ви съди, че подхождате отговорно към околната среда, а поставянето на послание на каните Zero waste, better taste или Ваше персонално такова, дори ще предизвика усмивки и може да възпитава по-отговорно отношение в туристите. Бъдете сигурни, че чужденците дори ще се възмутят повече, ако видят пластмасова бутилка на масата. 

Решението

Използвайте стъклени кани или гарафи, а ако ги брандирате с Ваше лого или Зелено послание ще бъдат още по-красиви и ще присъстват на повече снимки, дори и тези, които не съдържат Вашата бутилка вино. 

Попитайте Вашия дистрибутор на вода за диспенсър за наливна вода. 

Филтриращите кани за вода са бързо е ефикасно средство да се сдобиете с чиста и приятна за консумация с вода, дори и когато се налага да посрещнете ненадейно туристи.

Има системи за филтриране на питейна вода, които работят на различен принцип и могат да бъдат лесно адаптирани към вашите условия и пространства, дори и към хладилните, за да имате охладена вода в летните месеци. 

Черната статистика оставяме за финал:

Повече от 100 000 морски животни умират ежегодно заради пластмасовите отпадъци. В световния океан плуват повече от 5 трилиона парчета пластмаса, които животните поглъщат припознавайки ги за храна. 

Повечето пластмасови продукти се разграждат повече от 400 години (или не се разграждат изобщо), а около 40% от пластмасата се използва еднократно. Проблемът с микропластмаса вече  не е далеч от нас засяга и Черно море. През август 2017 г. е установено, че в района между Бургас и нос Калиакра микропластмасовите елементи достигат средно 429 000 частици на квадратен километър.

Свржете се с нас, ако:

  • Вече сте преминали на по-екологично предлагане на питейна вода в дегустационните ви зали
  • Искате да изберете най-подходящата алтернатива на бутилираната минерaлна вода
  • Искате да споделите други Ваши практики, свързани с устойчиво производство и туризъм.

Контакти:

Winetours.bg 

Winetourmaker.com

Facebook: https://www.facebook.com/winetours.bg

Facebook: https://www.facebook.com/WineTourMaker

 

Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.
X