Scroll Top
винарска изба рупел

Винарска изба Рупел – добрият пример във винения туризъм

 

Виненият туризъм е най-бързо развиващият се алтернативен туризъм в света не само като предлагане, но и като търсене от туристите. Както във всеки един отрасъл, степента на развитие в различните държави е различна. Тези, в които винарските изби от години предлагат посещения и дегустации, които работят за популяризиране на отделните региони като винени дестинации, работят все по-активно в надграждане на туристическите си услуги и преживявания, диверсифицират ги постоянно, за да поддържат желанието на туристите да се завръщат.

В страни като България все още развитието се свърза с повишаване на броя на винарските изби, отворени за посещения, зараждането на интереса на местното население да опознае българското вино по по-различен начин и запознаването на чуждестранните туристи с факта, че страната ни е производител на качествени вина. За съжаление все още се срещат туроператори, за които виненият туризъм е алкохолен туризъм и се дистанцират от предлагането му. 

винарска изба рупел

Има винарски изби, които са надскочили първия етап на отваряне на винарната за туристи и работят активно в предлагането на по-разнообразни и интересни винени преживявания, за да привлекат тези туристи, за които виненият туризъм не е просто посещение в изба, но и да стигнат до онези, за които виното е просто напитка. 

Не са малко добрите примери и те трябва да бъдат посочени, за да провокираме все повече изби да ги последват, но не да ги копират, а да стимулират креативността си, така че да направят избата и региона привлекателни за всички.

Друг съществен момент е готовността на избите да работят в партньорство с другите изби и хотели в региона, но и с оператори в туризма, а в България такова партньорско отношение за съжаление все още е рядкост на фона на много винарни отворени за посещения. Партньорството в туризма е като партньорството в търговията на вино. 


винарска изба рупел

Винарска изба Рупел е от избите, за които виненият туризъм е приоритетен и инвестират не само в места за посрещане на туристи, в облагородяване на веломаршрути, но и се колаборират с изби в близост, за да предложат по-комплексен продукт. Винарската изба се намира в село Долно Спанчево в близост до Кулата, само на два километра от южната ни съседка Гърция. Винарната е оборудвана със съвременни технологични производствени мощности, което им позволява да използват щадящи околната среда прийоми при отглеждане на лозята и производството на вина.

Към самата винарна има изградена малка дегустационна зала с винен магазин, където се предлагат също брошури на туристическите обекти на региона, книги за виното и винени маршрути. Тук, на голям паркинг,  спират и по-големите транспортни средства при организирани пътувания. След посещение в избата, където винен гид превежда туристите по пътя виното, посетителите се отправят по изградена пътека сред лозовите масиви към туристическата част на избата – Шатото, извисяващо се над лозята. Пътят е кратък и живописен, с изградена дървена беседка, на която често се провеждат дегустации на открито, туристи могат да бъдат посрещнати с Welcome drink и дори винени пикници. 

Винарска изба Рупел - добрият пример във винения туризъм

Шатото, чиято цел е единствено туристическа, позволява провеждане на различни мероприятия на открито и на закрито. Районът е изключително горещ през лятото, а климатизираната дегустационна зала осигурява жадуваната разхлада. Възможностите за събития на открито са все по-търсени от туристи и туроператори не само заради пандемичната обстановка, но и защото са все още рядкост, особено във винения туризъм. На озеленените около шатото площи с естествена сянка от дървета и в голяма дегустационна зала за 50 човека, освен дегустации могат да се организират и винени-гурме преживявания, обучителни и други срещи, с предварителна уговорка. 

винарска изба рупелМястото е изключително подходящо и за тиймбилдинги, и за провеждане на винени и сомелиерски курсове. Работейки в партньорство с винени специалисти, могат да се организират атрактивни опознавателни беседи на винена тематика в малка тематична семинарна зала, оборудвана с презентационна техника, а в кулата е разположена малка библиотека с винена литература, история за избата и други. Мероприятия за сплотяване на екипа по време на най-активния сезон – гроздобера, също са интересни, образователни и занимателни. И най-важното  – собствениците са винаги отворени за нови предложения и предизвикателства, разбира се стига това да може да бъде технически обезпечено. 

Винените велотурове, които организират станаха много популярни тази година. Подходящи както за индивидуални туристи, така и за групи до 10-на човека, те са свидетелство за отношението им към околната среда и за колаборацията с други изби в региона. Всяка пролет собствениците облагородяват веломаршрут, по който могат да се видят интересни видове цветя и билки, редки птици, стари над 50 годишни лозя. 

Винарска изба Рупел - добрият пример във винения туризъм  винарска изба рупел  Винарска изба Рупел - добрият пример във винения туризъм  Винарска изба Рупел - добрият пример във винения туризъм

За велотура, който предлагат, избата Рупел осигурява велосипеди, туристически пикник раници със сандвичи и минерална вода, гид, ако е необходимо, както и бинокъл за по-далечните гледки. Началото на маршрута е винарната Рупел, но много често се налага туристите да бъдат взети и върнати от хотел Златен Рожен, друга винарска изба в региона, като от Рупел могат да предложат такъв транспорт за групи до 10 човека. Веломаршрутът стига до биовинарна Орбелус, където е предвидена дегустация. Това приключение завършва с връщане в Рупел с дегустация или пикник сред лозовите масиви.

Страхотно разнообразие от туристически услуги. Хотелска част към избата няма, но хотел Златен Рожен е на няколко километра от Долно Спанчево, а и възможности за настаняване в Мелник, Сандански и околностите не липсват. Самият Мелник и историческите обекти и природни забележителности в района го правят силно привлекателен за туристи от страната и чужбина, а виното в региона е време да бъде представено на туристите в съвременния му облик, със своето качество, модерни технологии и визия. 

Вината на избата са представени в няколко серии – Rusalii, Spancha, Philosoph и Gramatik, а зад всеки етикет стои история както на семейство Граматикови, собствениците на избата, така и история на региона, типичната флора и местен фолклор. Русалиите от Петрич, чието име носи една от винените серии, често са канени от избата, за да разкажат на туристите своите обичаи и да изиграят русалийски танци за здраве и благоденствие.

винарска изба рупел винарска изба рупел Винарска изба Рупел - добрият пример във винения туризъм

Вината на Рупел са както от характерните за региона сортове Мелник 55, Широка мелнишка лоза, Сандански мискет, Тамянка, Рубин,  така и от международни сортове като Мерло, Каберне совиньон, Санджовезе,  Верментино, Небиоло, Вионие, Марселан.    

И за да се върнем към партньорството с операторите в туризма – на тях може да се разчита на едно коректно отношение и ценова политика, страхотно съотношение цена-качество на вината и услугата и внимание към всеки детайл. Комуникацията е лесна и бърза, а препоръките са им резонни и винаги в интерес на туристите. Постоянството в предлагането на винените им преживявания позволява на туроператорите да ги включват в програмите си и за следващата година. Тук липсва комерсиалното, а подходът към всеки е индивидуален. 

Пожелаваме им успех, много доволни туристи, все повече партньори в туризма и не спирайте да се развивате!

 Прочетете още резултатите от анкетата Винен туризъм в България през погледа на винения любител и пътешественик 

Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.