Scroll Top

Винен туризъм в България през погледа на винения любител и пътешественик – резултати от проведена анкета

Red Rose Photo Valentine’s Day Facebook Post-min

Предистория

Създаването на тази анкета бе провокирано от желанието да съпоставим отговорите на винените професионалисти с отговорите на винените любители на един много интересен и същевременно важен въпрос: Кои са емблематичните за България местни винени бели и червени сортове грозде? 

Решихме да разширим обхвата на анкетата, включвайки и винения туризъм, за да “чуем” и мнението на винените любители и пътешественици. В лично качество твърдя, че очакванията на винените туристи надминават предлагането на този вид услуга в България. Обратната връзка от клиента ни дава поглед от другата страна и е добре да се вслушаме, за да надградим качеството на услугата. 

Профил на анкетирания

Искаше ни се да напишем заглавие ПРОФИЛ НА ВИНЕНИЯ ТУРИСТ, но това няма да е коректно. Въпреки, че в националната анкета, направена сред изби в началото на 2020 г, повечето винарни посочват българи като доминиращи туристи, факт е, че при по-развитите във винения туризъм винарски изби чуждестранните посетители доминират. Има обяснение за това, а едно от водещите неща е достъпната информация за избата и предлаганите услуги на английски език  във водещи туристически платформи, ползвани от чужденци и българи, както и партньорството с туроператори, които работят предимно с чужденци.

Ето защо разграничаваме винения турист в България от българския винен турист. И тъй като ситуацията наложи всички да се фокусираме върху местните туристи, смятаме че посочените отговори в анкетата ще съкратят времето и усилията да го привлечем. 

Разпространение 

Анкетата бе разпространена в социалните мрежи на сайтове за винен туризъм, групи за вино и винени пътешествия, мейлинг листи с винени любители, с цел да се съберат отговори от хора, които имат отношение към тази напитка и за които виненият туризъм не е непознат.  

Профил на участниците в анкетата 

Анкетата бе попълнена от 231 човека, в рамките на 20 дни в най-винения месец от годината – февруари.

Графиките по-долу дават яснота за възрастта на и пола на участниците в анкетата.

анкета винен туризъманкета винен туризъм

Не е учудващо, че анкетираните от големите градове София, Пловдив и Варна доминират, но като цяло отговорите идват от цялата страна, дори и от малки градове като Априлци, Ветрен дол, Пирдоп и др. Този въпрос сам по себе си не носи голяма информация за профила, но свързвайки го с отговорите за емблематичните сортове, се констатира взаимовръзка между населеното място и местния сорт, посочен като емблематичен. 

Към днешна дата въпросите за честота на участие във винено събитие или посещение на изба ще бъдат меко казано некоректни, ето защо добавихме едно ПРЕДИ ПАНДЕМИЯТА. Както ще стане ясно по-надолу, пандемията не променя поведението на голяма част от туристите. 

27,7 %  от запитаните отговарят, че между 2-3 пъти годишно посещават винено събитие, като тук визираме дегустации, изложения и винени събития извън винарските изби.  19,5 % посочват отговора 5-10 пъти годишно, а 19 % отговарят, че посещават винено събитие само по време на изложения, фестивали и празници като Трифон Зарезан.

Незадоволителният дял 12,6 % са част от винен ивент веднъж месечно, 8,70 % -2 -3 пъти месечно, а 8,2 % веднъж седмично. Останалите единични коментари варират от “Никога не съм ходил”, до “Понякога няколко пъти в седмицата”. 

  Докато тези винени събития са по-силно фокусирани конкретно върху виното, посещението в избата носи повече и по-комплексно преживяване, ето защо отговорите на въпроса “Колко често посещавахте винарски изби преди пандемията” са по-радващи.

37,2 % от анкетираните посещават винарска изба от 2-3 пъти годишно, 32 % посещават изба винаги, когато във винарски район по някаква причина, а 12,6 % от 5-10 пъти годишно. 7,8 % посещават изба веднъж месечно, 2,6% от 2 до 3 пъти месечно.

Най-страстните винени пътешественици ходят до изби всяка седмица (1,7%), а най незаинтересованите, които запълват остатъка от 100%, ги посещават по-рядко от посочените отговори. 

КЪДЕ ТЪРСИМ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗБИТЕ И КАКВО НИ ПРИВЛИЧА

Следващите въпроси са с възможност за даване на повече от един отговор, ето защо вместо процент ще посочваме брой отговорили. 

Ако приемем, че интересът към винения туризъм и по-конкретно към дадена изба се предизвиква, то ето какво влияе на желанието на винолюбителите да посетят дадена винарна: 

 128 човека посочват статия за избата във винен и/или туристически блог, което нарежда този отговор на челното място.  Тук може би ще ви изненадаме, но 110 човека са отговорили, че новината за награди от международни винени конкурси ги кара да пожелаят да отидат до винарната. За 109 от анкетираните статия за избата във винено и/или lifestyle списание предизвиква интереса им. 

Въпреки, че клиповете масово са сочени като средство за привличане на интерес, в нашата анкета едва 52 човека посочват отговора “видеоклип от избата”, но вниманието на 79 човека е предизвикано от “видеоклип за региона”.

75 човека са повлияни от публикации на винени и/или други инфлуенсъри.

Ето и изненадата за нас: само 17 човека са посочили, че туристическите награди на избата са фактор за тяхното решение да отидат на гости на винарна. 

Ето и един свободно посочен отговор, който ще накара много хора в бранша да се усмихнат- (без да уточняваме с каква усмивка)” Проследявам 12-те дестинации за винено-кулинарен туризъм“.

 ИНТЕРЕСЪТ Е ПРЕДИЗВИКАН, ВРЕМЕ Е ЗА ИНФОРМАЦИЯ

Ето как анкетираните отговарят на въпроса “Къде най-често търсите информация за винарски изби, отворени за туристи в България? 

 156 човека търсят информация за избите директно в сайтовете и социалните им мрежи, което още веднъж доказва важността на правилното им водене. Това, което ни прави впечатление, че този локдаун повлия позитивно на дигиталното представяне на избите и масово в сайтовете им вече има информация за туризма, който предлагат. Липсата на такава информация именно е посочена от най-много хора в един от следващите въпроси.

Второто място като източник на информация за избите и дегустациите им заемат винените сайтове/блогове и платформи за винен туризъм– 128 човека.

94 човека разчитат на препоръка от познат, а 66 от запитаните разгръщат страниците на каталози като КА&TA и DiVino Guide, за да намерят следващата изба, която да посетят. 54 човека предпочитат да ползват регионалните туристически карти, а за момента те са 3.

48 отговора има и за книги за винен туризъм, като Винени маршрути, а изненадата за нас е, че само 14 човека разчитат да намерят такава информация от платформи като TripAdvisor. Чудим се дали поради оскъдната информация за избите там или просто защото не ги ползват като “туристически съветник”. 

Притегателните елементи за посещение във винарска изба

Ето какво най-силно привлича туристите, подредено в нисходящ ред: 

 1. Дегустацията на вината (175 човека)
 2. Обиколка в избата и лозята с винен гид от избата (147 човека)
 3. Цялостното преживяване (128 човека)
 4. Храната и съчетанието и с вино (125 човека) . Ето пример как очакванията на туристите надминават предлагането, и се надяваме този отговор да предизвика размисъл.
 5. Опознаване на историята , природата и винопроизводството в региона (122 отговора)
 6. Образователния характер от посещението и дегустацията на вина (107 отговора)
 7. Покупка на вина на по-добра цена (103 човека)
 8. Хотелска част към избата и СПА (81 човека)
 9. Среща с местните лозари и винари (80 човека)
 10. Комплекс от услуги (активност), една от които е уникална за конкретната изба (71 човека)
 11. Конкретно събитие (празненство в избата) (57 човека)

Време е за пътешествие

 193 от анкетираните предпочитат да посетят винарска изба индивидуално, със собствен транспорт, което, както се очертава, е и тенденция в следващите години. Фактът, че не се предлагат винени турове широко от туристически фирми донякъде предопределя такъв отговор, но и за мнозина  персоналното отношение е търсено.

83 човека посочват “Организиран винен тур от туроператор, но само за Вас (група от познати)”, а за 63-ма Организиран винен тур, споделен с по-голяма група туристи е предпочитан начин за пътешествие.

 17 пътешественика биха се доверили да „Наемат винен гид, който прави резервациите и/или ги придружава в пътуването с техен транспорт“. Популяризирането на  професията винен гид и развитието на идеята за self-guided винени маршрути /“винен консиерж”, който да изготвя програма по индивидуални запитвания e наша основна кауза, а скромната бройка от 17 човека радва окото, засега. 

РЕЗЕРВАЦИЯТА  

Най-често предпочитаното средство за резервиране на посещение в изба (146 отговора) си остава телефонът. С едно телефонно обаждане туристът се улеснява в намиране на отговор на всичките си въпроси, дори и те да са публикувани в сайта на избата, но понякога е и единствения контакт с дадена изба. Дали обаче това телефонно обаждане е и улеснение за човека, който работи в избата, особено ако отговаря и за куп други служебни задължения? 

Следващите 2 отговора със сигурност улесняват както туриста, така и човека в избата, и организацията на работа: 100 човека предпочитат да направят онлайн резервация от сайта на избата, а 74 от анкетираните пътуват с ваучери за дегустации и уикенд пакети от сайт за винени преживявания, което също спада към директните онлайн резервации. Тук има леко противоречие със 14-те отговора в полза на сайтове с директна резервация на преживявания като Tripadvisor.  А може би именно фокусът върху виното и винения туризъм дава преимущество на специализираните платформи пред такива с по-широко предлагане на услуги. 

64 анкетирани предпочитат да гостуват на изба без предварителна резервация, което със сигурност затруднява избора им, предвид масовото изискване за такава от избите.

53 човека предпочитат да пишат мейл, а 40  разчитат на социалните мрежи за своята резервацията. Въпрос с много отговори и сме сигурни, че често се налага използване на повече от едно средство, за да си подсигурят резервацията, ето защо отговорите са толкова равностойни. Този коментар всъщност е подплатен с отговорите, които туристите са дали на следващия въпрос. 

ПРЕПЯТСТВИЯТА  

Подреждаме в низходящ ред най-често срещаните препятствия при организиране на своето винено приключение в изба, които винените пътешественици посочват: 

 1. Няма информация за възможност за дегустации в сайта на избата (86 човека)
 2. Не работят в почивни дни (85 човека)
 3. Няма напътстващи табели по пътя (82 човека)
 4. Няма места за настаняване в близост до избата (77 човека) 
 5. Пътят до избата е лош (64 човека)
 6. Искат задължителна предварителна резервация (58 човека)
 7. При опит за резервация не отговарят на обажданията и на е-мейли (55 човека)
 8. Няма ресторант в близост до избата (52 човека)
 9. Човекът, който Ви посреща в избата, не е добре запознат с производството и вината (35 човека)
 10. Няма обществен транспорт до избата (24 човека)
 11. При посещение с приятели чужденци, служителят на избата не говори английски език (24 човека)

И за да завършим оптимистично този въпрос, 16 човека са посочили, че не са срещали препятствия. 8 от тях посещават изба винаги, когато с във винарски район по някаква причина, 2- ма човека веднъж месечно, 3-ма 2-3 пъти годишно, а останалите 3-ма много рядко. Пожелавам на всички повече такива отговори в следващите анкети!

НОВОТО НОРМАЛНО 

За Ковид и новите тенденции във винения туризъм писахме и ние, и много други сайтове. Ето обаче какво споделиха нашите 231 винени любители в отговор на въпроса “Промени ли пандемията Вашите критерии при избор на изба, която да посетите?”

 1. КОВИД не променя желанието и изискванията Ви да посетите изба (130 човека)
 2. Дегустации на открито (106 човека)
 3. Спазване на хигиенните препоръки на здравните власти за дезинфекция на помещенията ( 76 човека)
 4. Индивидуални посещения, без среща с други туристи (44 човека)
 5. Възможна е среща и с други туристи, но с носене на маска и по-голямо разстояние между тях. (28 човека)
 6. Предпочитате да не посещавате изби по време на тази пандемия (22 човека)

Именно ограниченията, които ни бяха наложени отвориха широко врата на виртуалните срещи и дегустации. В България навлязоха по-бавно, но като че ли и интересът на българския консуматор липсва или не може да бъде добре предизвикан. 

48,5 % от винолюбителите не са участвали във виртуални дегустации, но не ги и отричат, докато 37% от отговорилите твърдо не ги приемат.

23 % заявяват, че участват във виртуални винени събития, като 14,5 % от тях се включват в дегустации, организирани от търговци, сомелиери и други винени специалисти, а само 8.5% в онлайн дегустациите на изби.

Ето и един оригинален отговор, получен от Варна: Същите са като виртуалния секс: образователен, но незадоволителен!

Винени любители vs Винени професионалисти в избора на емблематичните местни сортове

На последно място, но не и по значение, описваме или по-скоро съпоставяме отговорите, получени от винените любители с тези на винените професионалисти, на въпросът  Според Вас кои са емблематичните за България червен и бял винен сорт грозде, респективно вино? 

В началото на текста описахме профила на анкетирания винен любител. Редно е да направим същото и със анкетираните специалисти, което ще даде обосновка и на професията във виното, която упражняват.

анкета винен туризъманкета винен туризъм

 

Що се отнася до регионалното разпределение, тук няма доминиращ град и има почти еднакво разпределение по картата на България.

Ето и резултатите:

Винен туризъм в България през погледа на винения любител и пътешественик - резултати от проведена анкетаВинен туризъм в България през погледа на винения любител и пътешественик - резултати от проведена анкета

 

 

 

 

 

 

 

 

Винен туризъм в България през погледа на винения любител и пътешественик - резултати от проведена анкетаВинен туризъм в България през погледа на винения любител и пътешественик - резултати от проведена анкета

Анализът на тези резултати може да бъде много по-обстоен,  но ще е тема на друга публикация.

Надяваме се резултатите да са полезни за всеки! Използвайте ги рационално, а ако решите да се позовете на тях, разчитаме, че ще ни споменете като автори.

Нашият скромен по численост, но не и по знания и опит, екип е на Ваше разположение за допълнителна информация!

 

Автори: Красимира Кодукова и Гергана Тодорова

Winetours.bg  и  Wine Tour Maker

Виненият туризъм за Вас е важен, защото сте:
 • Добавете отговор

 

 

Намерихте ли полезна информация в статията?
Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.