кои са наградените вина на дефиле на младото вино

ТРИНАДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА ДЕФИЛЕ НА МЛАДОТО ВИНО 

Е НАЙ-УСПЕШНОТО ДО СЕГА

Тринадесетото издание на „Дефиле на младото вино“ 2021 ще бъде запомнено с рекорден брой участници и посетители , в т.ч. на двама министри. А ето и кои са наградените вина на Дефиле на младото вино 2021

За тринадесета поредна година винопроизводители и винолюбители се срещнаха на  „Дефиле на младото вино“ в Пловдив. Възрожденските къщи в Стария град гостоприемно отвориха вратите си за срещи и дегустация на български вина, вкусна храна и забавления. Въпреки обективните обстоятелства и ограничения в страната, организаторите отчетоха рекорден брой дегустации над 79 хил. бр. и 60% ръст спрямо най-силната досега 2020 г. 

кои са наградените вина на дефиле на младото виноПо традиция откриването бе в петък на 26 ноември. Дионисиевото шествие, съпроводено от Ансамбъл „Тракия“ събра граждани и гости на града, за да открият заедно „Дефиле на младото вино“. Тази година организаторите изненадаха всички с дебюта на „Младия Дионис“. Съвсем успешно в ролята се въплъти актьорът Стайко Стайков от Държавен куклен театър – Пловдив. Официалните гости, сред които министъра на туризма г-жа Стела Балтова, кмета на Пловдив г-н Здравко Димитров  и областния управител г-н Ангел Стоев, приветстваха организаторите, участниците и посетителите. Първата бъчва младо вино на Шато Копса бе отворена от министър Балтова и Бог Дионис. С наздравица от младото им вино бе даден старт на винените дегустациите.  

За втора поредна година събитието се проведе под патронажа на Министерство на туризма. Техен щанд бе разположен в галерия „Златю Бояджиев“.  Информационни материали за различните видове туризъм се раздаваха на посетителите от студенти от специалността „Туризъм“ в ПУ и ученици от ПГТ. 

кои са наградените вина на дефиле на младото виноОрганизаторът на „Дефиле на младото вино“ инж. Любозар Фратев съпроводи министър Балтова по време на винените дегустациии сред щандовете на участниците. Тя остана силно впечатлена от организацията и атмосферата на събитието. 

Още едно важно събитие се случи в рамките на „Дефиле на младото вино“ 2021. В неделя 28 ноември, министърът на културата също посети „Дефиле на младото вино“. Съпроводен от инж. Любозар Фратев, проф. Минеков уважи участниците в Дефилето. Обиколката на Стария град бе комбинирана с посещение на културни обекти – галерии и къщи – музеи. Поводът за посещението на Министър Минеков бе подписването на тристранен Меморандум за изграждане на сграда за Държавна опера – Пловдив. Събитието завърши тематично с наздравица и бе скрепено с приятелска прегръдка. 

Дегустационен конкурс за младо българско вино „ДИОНИС”, съставен от 7-членно жури от Университета по хранителни технологии – Пловдив отличи участниците с 14 „Диониса“ в категориите – млади бели, розови и червени вина. В допълнителната категория „Други“ също бе отличен участник. А кои са наградените вина на Дефиле на младото вино 2021

 • В категория МЛАДО БЯЛО ВИНО

ЗЛАТЕН ДИОНИС:

         СРЕБЪРЕН ДИОНИС:

 • ВИ Козя Грамада – Совиньон Блан/Ркацители/Шардоне
 • ВИ Страждата – Тамянка/Шардоне
 • В категория МЛАДО РОЗЕ

СРЕБЪРЕН ДИОНИС:

 • Росалеа – Сира/Рубин/Каберне Фран
 • ВИ Козя Грамада – Каберне Совиньон
 • Шато Копса – Каберне Совиньон
 • В категория МЛАДО ЧЕРВЕНО ВИНО

ЗЛАТЕН ДИОНИС:

 • Заара Естейт – Сира/Каберне Фран/Карменер
 • Шато Копса – Каберне Совиньон/Каберне Фран/Мерло

СРЕБЪРЕН ДИОНИС:

 • ВИ Страждата – Рубин
 • ВИ Страждата – Каберне Совиньон
 • Изба Ямантиеви – Каберне Совиньон/ Мерло/Сира/Аликант Буше
 • ЛВК ВИ Брестовица – Каберне Фран
 • В категория ДРУГИ

Реалити Био Вино – Напитка на основа вино – Череша/Мерло 

Винолюбителите също отличиха своите фаворити:

 • БЯЛО ВИНО – Семейни лозя и винарна Хараламбиеви
 • РОЗЕ – Росалеа 
 • ЧЕРВЕНО ВИНО – Уайн Бриджис

Тази година анкетните карти бяха дигитални. Предстои да бъдат изтеглени и печелившите винолюбители. 

Открояваха се голями отганизирани туристически групи от София, Варна, Бургас, Стара Загора, Видин и други градове. Засилено присъствие имаше и на чужденци. 

кои са наградените вина на дефиле на младото вино„Дефиле на младото вино“ се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки, регламентирани от Министъра на здравеопазването. На всеки вход бе поставен стопер и табели регламентиращи еднопосочното движение в дворното пространство. За спазване на въведените мерки съблюдаваха студенти от Медицински университет – Пловдив. Те бяха с отличителни знаци и по всички локации. Напомняха на посетителите да се дезинфекцират, да спазват табелите за движение и да не се струпват посетителите на големи групи. 

Спонсори: „Техно Акташ“ АД, „Димитър Маджаров – 2“ ЕООД 

Партньори и приятели: „Михалково“ АД, „Ледена Епоха“, „Енко Пластикс” ЕООД, Фондация „Пловдив 2019”, ETNHost, Регионален Исторически музей – Пловдив, Регионален Етнографски музей – Пловдив, Галерия „Джуркови“, Сдружение „Бизнесът за Пловдив”, Медицински университет – Пловдив, КЦ „Тракарт“, „Орфей Клуб Уелнес“ АД, „СлоуТурс.БГ”, Българска асоциация на винените професионалисти, Ресторант „Чорапъ“, Девическа хорова формация „Евмолпея”, Държавна Опера – Пловдив, Свещи „От любов“, Къща за гости „HillHouse“, Сдружение „Младежи БГ“, Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р А.Златаров“ и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника – Пловдив.

Медийни партньори: Катра ФМ, БНР – Хоризонт, БНР – Пловдив, Plovdiv24.BG, Вестник „Марица“, Дарик Радио, Под тепето, Капана.БГ, TrafficNews.bg,  Пловдив Онлайн, Bgtourism.bg, СОЛ „Комюникейшънс“ ЕООД, Wine Tour Maker, Winetours.bg, Лицата на града, Филибето.

Организатори: „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив, всички партньори, участници в „Дефиле на младото вино“, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града.

*“Дефиле на младото вино“ се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2021 г.

Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.
X