Scroll Top
Винен гид североизточна българия-Анелия Христова

Време е да ви срещнем с една ентусиазирана и влюбена във иното млада дама, но с богат опит и креативни идеи, координатор на Вино Тур Североизточна България и съмишленик на Wine Tour Maker Guide Team– Анелия Христова!

Здравей, Анелия. Моля те да представиш своята винена визитка. Как се озова в света на виното?

Североизточна БългарияЗдравейте, казвам се Анелия Христова и живея и работя в Русе. По образование съм икономист с дългогодишен опит в сферата на търговията с бързооборотни стоки в международни компании. С виното съм свързана по-активно от 3 години, като първата ми по-сериозна стъпка бе през февруари 2017г., когато изкарах базов курс към Асоциацията на сомелиерите и  виноценителите. Така се запали още по-силно интересът ми и желанието ми да се обогатявам в тази сфера, и да опитвам нови и нови вина. Започнах целенасочено да се самообразовам, четейки статии и дегустирайки.

След три месеца преминах и курс в Wine and Spirit Academy Bulgaria Level 2. Там от Димитър Николов, Александър Скорчев и Едуард Куриан разбрах колко професионално може да бъде отношението към виното и реших за себе си, че това е сферата, в която искам да продължа да се развивам.  Появи се желанието да видя и разбера как се прави виното, и всеки един процес свързан с него. Така, преследвайки своята цел,  есента на 2017г. започнах работа в  Винарска изба Седем поколения като Мениджър продажби, с ясното съзнание, че да продаваш вино е трудно и специфично, но аз обичам предизвикателствата.  Аз не просто продавах вино, а със страст и ентусиазъм всеки ден откривах и попивах всичко свързано с него – от отглеждането на лозите, до достигането на бутилката до трапезата на хората, ритуалът на сервиране и дегустация. Проведох първите си дегустации с туристи, общувах ежедневно с клиенти любители на виното. Опитвах много нови неща за мен дори с риск да сбъркам, но опитът, който придобих е безценен. И колкото повече научавах, толкова повече разбирах колко малко знам. За това след една година работа в избата реших да се „гмурна“ във  следващото ниво в Wine&Spirit Education Trust Level 3, отново в WSAB. В момента съм в подготовка за явяване на теоретичната част от изпита и изучавам ежедневно обширния, но интересен материал. 

След като от юни месец 2019г. вече не съм част от екипа на Седем поколения, продължих да търся своя път във винената сфера. Искрено благодаря на Бойка Стоянова и Екатерина Гаргова, както и на екипа млади технолози на винарска изба Левент, за безрезервната подкрепа и това, че споделиха практическия си опит с мен, точно в този преходен за мен момент. Постепенно, изучавайки българските вина видях, че има много потенциал в популяризирането им и осъзнах, че това е нещото, с което искам да се занимавам. Сега вече имам възможност да го правя много по-всеобхватно, не само през призмата на една изба и тази свобода определено ме вдъхновява. А това вдъхновение намира израз при сегашната ми работа, като Координатор по проекта Карта за вино тур Североизток и вино гид във Wine Tour Maker.

  Североизточна БългарияДа дегустираш вино за мен е като да откриваш всеки път една нова вселена – историята свързана с мястото, където е правено, технологията и майсторството да бъде направено, как се е отразила природата, съчетанията на вкусови и ароматни усещания, хубавата храна, която го съпътства и да споделиш всичко това с приятна компания. Аз съм представител на зодия Стрелец ???? и за мен еднообразието и монотонността е най-страшното нещо, което може да ми се случи – а всяко вино е толкова различно и такава съвкупност от многообразие, което е неизчерпаемо и нямаше как да не се влюбя. 

Виненият туризъм за мен е нещото, което най-добре описва моя характер – страстта ми да пътувам, да опитвам различни неща (вина), да се срещам с различни хора, на различни места, да уча непрекъснато, да радвам хората около мен, да им споделям, това което чувствам и знам. И както казват, ако успехът се крие в това работата да носи удоволствие, за мен това е моята професия.

Разкажи ни за винения туризъм в региона, в който живееш и работиш?

Обичам района, в който живея и често пътувам, за да се радвам на красотата му, търсейки винаги съчетание със страстта ми към виното. Мисля, че потенциалът за развитие на винен туризъм в региона е изключително голям. С времето винарските изби в района стават все повече и все по-развити.  Трябва да призная, че не малка част от тях все още са трудно откриваеми, но и много са тези, които за последните години са напреднали много и вече предлагат чудесни туристически възможности. Много пъти аз самата съм оставала приятно изненадана, когато посетя дадена винарска изба и това, което предлагат надхвърля очакванията ми. 

Винен гид Североизточна България - Анелия ХристоваВиждайки всичко това, някак си ми се искаше да го покажа на всички, да се появи на картата на България, да се появи на картата на света. За това и като съвсем естествен процес дойде и създаването на обща Карта за вино тур Североизток, която включва 10 участника към момента (Винарска изба Варна, Вино бар Wineground Bottle & Beans, Изба Царев Брод, Салла Естейт, Шато Де Берже, Изба Марян, Изба Ялово, Дегустационен център Велико Търново, Изба Седем Поколения, Изба Опрев) @winetourbulgarianortheast. Много съм щастлива от факта, че съм координатор по проекта и активно участвах в създаването й. С общите усилия  на всички участници, картата вече е отпечатана и скоро ще достигне всички туристи вино ценители, които с радост ще посрещнем. 

Североизточна България е доста обширен район, а това може да се приеме като недостатък, тъй като няма как да посетиш няколко изби или забележителности за кратък период от време. От друга страна многообразието е много голямо и всеки път, пътувайки до този район, можете да посетите различни места и да се връщате отново и отново. Вината, които могат да се опитат са с много различен характер, от свежи бели до плътни червени, местни български сортове и изключителни представители на световните сортове. Няма да ги описвам в подробности сега, за да дойдете и да ги открием заедно. 

Винен гид Североизточна България - Анелия Христова

Тук можете да съчетаете дегустацията на вино с разходка по морския бряг, красиви залези край реката, походи в гората и в полите на Стара планина, приключенски туризъм – конна езда, риболов, скално катерене, наблюдение на редки видове птици и растения, фолклорни събития и фестивали.

Районът на Североизточна България е с изключително богата история – тук са старите български столици – Плиска, Велики Преслав, Царевец, много възрожденски места – Дряновски манастир, гр. Елена, Велико Търново. Също така и морската столица Варна със своето очарование и Дунавската врата към Европа Русе. В нашия район се намират четири от деветте обекти признати по ЮНЕСКО в България – Резервата Сребърна, Мадарския конник, Тракийската гробница в Свещари, Ивановските скални църкви – като в маршрутите, които предлагаме ще можете да посетите всеки един от тях в съчетание с дегустация на автентични български вина и посещение на бутиковите изби. А от друга страна всяко изба си има своя собствена история, която ще ви пренесе в един неповторим свят.

 

Североизточна България

От една страна винарските изби осъзнават нуждата от човек, който да им помага с туристическите услуги, но не винаги имат възможност да инвестират в такъв специалист само и единствено за своята изба. Когато има един човек, който да е свързващото звено, той може да помага най-вече за комуникацията и обмена на добри практики между избите и обектите свързани с винения бранш от района. Работи се по-целенасочено, а и разхода е оправдан.

От друга страна туристическите агенции и туроператорите нямат подготвени кадри със специфични познания за производството и дегустацията на вино, и затова донякъде избягват провеждането на такъв вид турове – тук отново е мястото на винения гид. Фирмите за събития, които решат да предложат такъв вид ивент със сигурност ще спечелят много доволни клиенти – доволни от различното изживяване и от професионалното обслужване на винения гид. Така виненият гид е една събирателна личност, която със своя опит и познания в сферата на виното, може да бъде полезен на различни сегменти от винената и туристическата индустрия. Аз си го представям като липсващото парче от пъзела, за да стане картината цяла.

Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.