Scroll Top
винена карта северозападна българия
Винена карта ще популяризира района Западна и Централна Дунавска равнина

Собствениците на 17 изби от Западна и Централна Дунавска равнина се обединиха за създаването на карта, която да привлича туристи в региона.

В проекта участват Агрофитнес, Винарска изба „Ахинора“, Бонония Естейт, Винарска изба „Боровица“, Шато Бургозоне, Вила „Гривица”, „Врачанска теменуга”, Винарска изба „Горун“, Винарска изба „Дос Аламос“, Домен Сент Жорж, Винарна „Лиляче“, Изба „Магура 1967“ , Винен проект „Понте дио“, Винарна „Свищов“, Винарна „Типченица“, Винарна „Хараламбиеви“, Винарска изба „ШаТони“.

Винена карта ще популяризира района Западна и Централна Дунавска равнина

Този район представлява една пета от територията на България, а 17-те изби обработват около 10 000 дка собствени лозя, на които отглеждат 13 български и 23 международни сорта грозде. За съжаление, към региона, богат на природни, исторически, културни и кулинарни забележителности, се насочват едва 4% от туристопотока в България. С амбицията да направят крайдунавския край по-разпознаваем и предпочитан за винен туризъм винопроизводителите обединиха усилия за създаването на тази винена карта.

Тя е дело на художника и графичен дизайнер Росен Йорданов, който наскоро стана лауреат на наградата на СБХ за карикатура в памет на Борис Димовски.

На картата са изобразени авторските му рисунки на избите и на 20 природни, културни и исторически забележителности в района.

„Работихме усилено 5 месеца и много се гордеем с резултата. Надяваме се повече хора да чуят за красивия ни регион, за хубавите ни вина, за да се заинтригуват и да ни посетят. Много важно е с подкрепата на централната и местната власт да поставим указателни табели, за да се ориентират по-лесно туристите. Надяваме се в бъдеще да направим дигитална версия на картата, да организираме винени фестивали в региона и дегустации на дунавски вина  за да се промотира региона и вината на ЗГУ Дунавска Равнина в страната и чужбина”, разказа г-жа Еми Маринова, координатор на инициативата и съсобственик на Шато Бургозоне.

Винена карта ще популяризира района Западна и Централна Дунавска равнина винена карта Винена карта ще популяризира района Западна и Централна Дунавска равнина

Част от първия тираж на тази винена карта ще се разпространява чрез Министерството на туризма в Националния туристически информационен център и по време на изложения у нас и в чужбина. Картата е двуезична – на български и на английски език.

Пред присъстващите на представянето зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева съобщи, че междуведомствена работна група към Министерството на земеделието разработва наредба за обозначаването на винарни и изби с указателни табели по подобие на тези за културните паметници. Това ще се осъществи във взаимодействие с представителите на винарните.

„Разглеждаме винения туризъм като част от културния и сме разработили 12 винени маршрута. Подкрепяме всички инициативи, в които български винарни представят своите продукти. Подготвяме приложение с дигитална карта на България, което да улесни туристите. Този район се нуждае от икономическо развитие, за да може хората да живеят и работят по родните си места, а не да ги напускат. А винопроизводството е един от секторите, които имат потенциал за това”, подчерта проф. Модева.

Винена карта ще популяризира района Западна и Централна Дунавска равнина

На събитието присъстваха представители на Министерството на земеделието, директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен и ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив, представители на Изпълнителната агенция по лозата и виното и фонд “Земеделие”, туроператори, винени блогъри и журналисти.

Певицата Нина Николина, чиито корени са от този район, и перкусионистът Калин Вельов опитаха еликсирите на 17-те изби и млечните произведения на ферма и мандра “Боровица”.

Можете да откриете винени преживявания в някои от тези винарски изби в нашата платформа за винен тризъм Winetours.bg

и онлайн магазина на туристическата ни агнеция за винен туризъм shop.winetours.bg. Надяваме се скоро предложенията от този район да са повече и, разбира се, да са разнообразни.

Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.