Scroll Top

Среща с винолюбители и пътешественици в България

винолюбители

Среща с винолюбители и пътешественици в България – Изабела коева

След проведената анкета за винения туризъм в България, която осъществихме в началото на тази година, решихме да Ви срещнем с някои истински винолюбители и пътешественици. Те вдъхновяват всички нас да продължаваме да работим в сферата на винения туризъм, да убеждаваме изби да отворят вратите си именно за такива хора, защото те стават техен посланик. Доволният турист води със себе си и други! Говори за своето преживяване в избата, споделя в социалните мрежи, популяризира и остава верен клиент.

Първата ни среща е с Изабела Коева!

1. Здравей, Изабела! Би ли се представила с няколко думи, като наблегнеш на страстта си към виното.

На 54 години съм, а до 2005 година никога, ама никога не бях опитвала червено вино. В края на 2005 или началото на 2006 попаднах в Огняново, в Bessa Valley. Работех в печатница и търсех клиенти за етикети. Там ни посрещна Александър Канев, разходи ни из лозята, избата, взе три хубави чаши и с една спринцовка ни сипа по 1 глътка червено вино. Нямаше как да кажа, че не пия червено вино и първо го помирисах, и после отпих. Ето това е любов от пръв поглед. Оттам нататък пия само вино.

През 2013 бях в първи випуск Лидерска академия една година и там бях заедно с Вили Гълъбова. Покрай разговорите за вино реших, че трябва да чета и да уча, ако искам да бъда истински любител. Курс в Пловдив изкарах с Михаил Марковски през 2017. Всяка година си правим винени вечери.  При Борис от Vino Culture ходя на дегустации може би от 7-8 години. Винаги, когато разбера, че има такава.

2. С теб се запознахме по време на един винен тур, организиран от Bulgaria Wine Tours, а в последствие започнахме да се срещаме редовно и на винените срещи на Пловдивски винодеен клуб. Колко често се впускаш във винени преживявания и какво ти носят те?
Във винени преживявания се впускам винаги, когато мога и когато имам поне една жертва да ми се върже.
3. В последния ни разговор ми описа по прекрасен начин какво според теб е винения туризъм и по-конкретно посещенията в избата. Моля да го споделиш и сега.
Как аз виждам винения туризъм- Аз съм един средностатистически клиент. Консумирам между 15 и 20 бутилки вино месечно. Купувам само вино, което съм опитвала на посещение в изба. За мен бутилката е хубав спомен и увереност, че няма да бъда разочарована. Свързвам виното единствено с избата и хората, които са ми го презентирали. Аз и бившето ми гадже сме ходили на 4 дневен винен тур в Мелнишко, Благоевград, Сандански. Видяхме около 12 изби, прибрахме се с два багажника вино. Цената за дегустация на човек беше между 10 и 12 лева, но щом ни видеха и разберяха, че ще и купуваме, не ни искаха пари за дегустации.
Като си говорим за цени, средната цена за вино за вкъщи, която давам е до 12-15 лв, но за наградени вина си позволявам до 50 лв. За това обичам да пазарувам директно от избите и по време на винени изложения и дефилета, където вината са на по-достъпна цена.
Да си говориш с хората, които правят вино, е най- голямото удоволствие. Въпросът опира до това, че някой трябва да звъни по телефона, да урежда час, да се осигури хотел…..Как да Ви намерим? Има ли къде да паркираме? Имате ли фирмен магазин?……

 

винолюбители
4. Можем ли да кажем, че доволният винолюбител турист става посланик да избата, която е посетил?
Със сигурност човек, който е бил на такова място става ходеща реклама на избата. Събираме се с приятели, говорим, опитваме. Носим си подаръци. Споделяме. И както снощи едната мацка донесе Страцин …. така от един доволен клиент получаваш още поне двама или трима.

Преди 3 години пътувах за Италия и носих 5 бутилки червено вино. Бутилки с приказка. Мавруд, Аплауз…Трябваше ми още една бутилка и отидох при Ямантиеви и ги попитах „ако утре летиш в космоса и можеш да вземеш само 1 бутилка от Вашето вино, коя е тя?“. Купих я, разбира се и я занесох в Генуа.

5. Знам, че не приемаш виртуалните дегустации? Защо?
Не приемам нищо виртуално, старомодна съм. Не ми е кеф, а за мен виното е любов. Да седна пред екрана на лаптопа е обида към виното. Извинявай!
6. Най-запомнящо се посещение в БГ изба?
Миналата година в Шато Копса и веднага казвам защо. Имаше бране на грозде, бяха оставили няколко реда. Мачкане в каца. Момичета в носии. Закуска между редовете. Разходка с файтон в лозето. Среща с агронома!!!!! Обяд с 4 вида вино, дегустационен. И накрая майсторски клас с Иван Македонски. Много приятни хора, много добре подготвени. След моята публикация във ФБ две приятелски семейства отидоха там на обяд и да си купят вино.
Много ти благодаря, Изабела! За мен е важно да срещнем винарските изби именно със страстни винени любители и пътешественици като теб. Да чуят именно от крайния винен турист това, което се опитваме да им кажем чрез различни статии и публикации. А те изцяло се препокриват.
винолюбители
За всички винолюбители и пътешественици препоръчваме да се снабдят с ВИНЕН ЖУРНАЛ, в който могат да запаметяват всяко опитано вино, всяка посетена изба и да откриват нови преживявания.
Да се запознаят с различните винарски региони в страната и да открият избите, които могат да бъдат посетени.
Да опознаят винения речник и термините, описани в него!
Да започнат да архивират своите винени преживявания.
Изабела вече го направи!
Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.