winearound

Светослав Стоянов и WineAround – силен инструмент за развитие на винен туризъм във винарската изба!

Някои познават Светльо от гостуването му в WineHunt, други вече работят с него, а ние го потърсихме да ни разкаже повече за платформата WineAround. След всички проведени онлайн срещи и презентации, след цялостното разкриване на потенциала и полезността на тази платформа, решихме да направим това интервю, за да Ви запознаем с този иновативен за българския пазар продукт.
Писали сме за подценената роля на винения гид , чието присъствие в никакъв случай не може  да бъде изцяло заменено от таква платформа, но считаме, че е идеалният инструмент за по-добра организация на работата, по-малко извънредни часове, по-детайлна информация за крайния клиент и повече възможности за по-успешен винен туризъм, и маркетинг на цялата изба.
За избите, които на този етап все още не намират повод да инвестират в човек, тази платформа е също толкова ценна, защото според нас тя ще им отвори очи към целия потенциал, който виненият туризъм предлага.
1. Здравей, Светльо! Моля да се представиш със твоята винена визитка! 

 

Здравейте, казвам се Светослав Стоянов и съм в света на виното от 2006 година, докато работех в F&B отдела на 5-звезден хотел в САЩ през лятото и учех в Американския Университет в Благоевград през останалото време. Скоро след това, през 2008, отворих един от първите специализирани магазини за вино в моя роден град. Сърцето ми (а не за пари) ме отведе в Милано през 2014 и след като спечелих конкурс на Барила за иновативни стартъп проекти, получих пълна стипендия за магистратура по Бизнес управление и мениджмънт на храни и напитки в Университета Бокони. След това заминах за Мюнхен, където бях управител на отдела за Вино и Напитки на италианската компания Eataly в Германия и това беше много важна стъпка за професионалното ми развитие. Работата там ме срещна с повече от 150 винарски изби, над 35 дистрибутора и организиране на над 100 винени събития, и съвместни проекти с нашите партньори от цял свят. В момента съм кандидат и за Диплома на WSET, но заради пандемията всички изпити бяха спряни през последната една година. След повече от 12 години, много създадени приятелства в света на виното и участия в различни дейности във винения бизнес, през 2019 създадох SТOVINО – компания предлагаща консултантски услуги във винения бранш.

 

 

winearound

 

Винаги съм вярвал в максималната оптимизация на пътя на виното от производителя до крайния потребител, в създаването на трайни връзки между участниците в този процес, използването на иновации и технологии за успешно представяне на историята и традициите около едно вино. Това всъщност се превърна и в основната мисия на STOVINO.

Затова през последните няколко години успешно работим с винарски изби по различни маркетинг проекти и създаване на партньорства. Друг аспект на STOVINO е предлагане на дигитални услуги и иновативни решения. Такъв продукт е софтуера WineAround, който вече е и в България. Нашите клиенти досега бяха предимно от Италия и Германия, но вече успешно се завръщаме вкъщи (България) с няколко много интересни проекта, свързани с български винени производители и техни партньори.

2. WineAround беше поводът за нашата първа среща. Моля да обобщиш какво представлява тази платформа?

WineAround е иновативен инструмент за създаване, увеличаване и управление на крайни клиенти, от управлението на резервации до онлайн покупки, чрез директните продажби в компанията и съхранението и обработката на данни. WineAround предоставя всичко необходимо на една компания, в частност винопроизводител, за да стартира, управлява и развива бизнес директно с крайните потребители. Тази платформа помага за управлението на услуги, свързани с туризма на всяка една компания, но тя е създадена и родена за винарските изби в Пиемонте, Италия и съответно много целенасочено покрива нуждите им, свързани с винения туризъм.

3. Можем ли да кажем, че Wine Around е помощник на винарските изби във винения туризъм? 

Категорично да! Както споменахме по-горе, този софтуер е създаден в Пиемонте, Италия и по-точно в малкото градче Канели. В тази област се произвеждат невероятни и световно известни вина като Бароло, Барбареско или освежаващото леко газирано Moscato D’Asti. Още в началото WineAround е създаден да помага на винопроизводител, по лесен и иновативен начин да приема повече гости във винарната си, да предлага по-интересни услуги, да разказва историята си пред по-широка публика, без да се налага да наема голям брой нови служители, които да натоварват бюджета му. Разбира се, най-важни си остават хората, които правят виното и които ни посрещат във винарните си, затова WineAround не отнема функцията на хората, а само оптимизира и дигитализира тяхната работа.

4. Информацията, която тази платформа позволява да бъде събрана и анализирана за мен е най-ценна. Моля, сподели с какво такава информация е полезна за една винарска изба? 

Както всички знаем, в днешно време информацията и използването ѝ прави разликата между успешен и разпознаваем бранд, и високо ниво на удовлетворение на потребителя. WineAround дава възможност напълно автоматично да се събира информация за личните предпочитания на Вашите клиенти. Освен стандартните данни като име и имейл, системата съхранява и персонализирана информация за тях, например кои вина или услуги предпочитат, кои сортове грозде харесват, кои събития им допадат повече и т.н.

Цялата информация се съхранява от платформата чрез профил на всеки клиент, като така винарната получава невероятно силен маркетинг инструмент и възможност да създава по-персонални и човешки отношения отвъд отношенията бизнес-клиент. Това е гаранция за създаване на привързаност и по-дългосрочна връзка между клиента и избата, превръщайки го в своеобразен посланик, който разпространява нейните ценности и традиции. След това този клиент може да бъде поканен във винения клуб на съответната винарска изба, който също се управлява чрез WineAround.

5. Според последната анкета, която проведохме, 63% от запитаните винени пътешественици предпочитат да се обадят по телефона за резервация, пред това да направят онлайн резервация. Отдавам това на липсата на възможност да го направят през сайтовете на голяма част от избите. Мислиш ли, че внедряването на WineAround в сайта на избите ще промени нагласата на туриста? Това би трябвало да е улеснение и за самия турист, нали? 

Аз мисля, че тази тенденция ще се запази още известно време и винаги ще има група от клиенти, които ще предпочитат този начин. И ние, и винарските изби трябва да уважаваме този техен избор. Разбира се, този начин ще се използва все по-малко и това се вижда във всеки един сектор от нашия живот. Ние използваме апликации и услуги на телефоните си за всички наши нужди, и този модерен начин няма да подмине и винарския бранш.

От данни през последните 5 години и работа с над 100 винарни, знаем как намалява процентът на традиционния начин за резервации и се увеличават резервациите през WineAround. Самите посещения се увеличават с 30% още след първата година на ползването му, а също така се наблюдава драстично увеличение на нови клиенти от възрастова група между 25 и 35 години, която преди това не съществуваше за повечето ни клиенти. Важното е да сме наясно с групирането на нашите клиенти и как да подходим към всяка отделна група, а това е свързано с маркетинговата стратегия на всяка компания. Разбира се, не може да се обхване всеки клиент, но със сигурност WineAround дава възможност да се добавят нови такива и да направи Вашия бранд по-разпознаваем на всяко едно ниво по веригата.

6. Добрите примери трябва да бъдат показвани. Вече има българска винарска изба, която внедри WineAround и разшири възможностите за туризъм, които предлага. Според мен възможностите, които Wine Around предлага, ни помагат и да мислим по-креативно в създаването на уникални винено-туристически продукти. Разбира се, трябва да сме отворени към такава активност. 

Нашата работа с Царев Брод ни показа колко много се е развил този бранш в България през последните 20 години. Царев Брод е един прекрасен пример за много работа, желание и търсене на най-правилния път до потребителя. Изключително много се радваме на желанието на Царев Брод да предоставят услуга от световно ниво на своите клиенти. Услуга, която еднакво успешно може да се хареса и на българския и на международния клиент. Понякога в света на виното има страх от иновации или технологии, но с Царев Брод показваме, че една услуга като WineAround помага и увеличава техния успех, без да пречи на имиджа, традициите или невероятните вина, които правят. Не мога и да не спомена работата ни с Ники (Николай Кръстев), който търси непрестанно начини да направи всеки един винен любител малко по-щастлив, по-удовлетворен, показвайки какво съкровище е българското вино и хората около него.

Светослав Стоянов и WineAround - силен инструмент за развитие на винен туризъм във винарската изба

 

Изключително горд съм, че Царев Брод беше първата винарска изба в България, която използва WineAround и съм сигурен, че тази услуга ще увеличи броя на техните клиенти, но и най-вече ще бъде полезна за целия винен туризъм в България, предлагайки много модерна, лесна за използване и сигурна услуга на различни езици. В момента преговаряме и с други български производители и сме убедени, че Царев Брод не е частен случай. Това е стандарт за толкова много винарски изби в България, които ни карат да мечтаем и да се усмихваме доволно, мислейки си за бъдещото на българското вино.

Mного важно е да споменем, че по време на работата ни с Царев Брод намерихме начин да добавим нови инструменти в софтуера, които позволяват на винарската изба да си партнира успешно с туроператори, платформи за винен туризъм като вашата с Гери Тодорова www.winetours.bg , ресторанти, специализирани магазини или барове. Това показва, че ние всички вярваме в общите успехи и цели, които допринасят за развитието на винената култура и туризъм. Страхотно е да виждаш, че българското вино и хората, с които се запознах напоследък, връщат отново България на световната винена карта, сред най-реномираните страни, там където винаги ѝ е било мястото.

Поздрави за Ники и екипа на Царев Брод, за нас е привилегия да работим с Вас!

Благодаря ти, Краси, за прекрасните разговори, които проведохме с теб за винения туризъм и за това, че ни помагаш да разберем моментното му състояние и посоката, в която върви.

Не спирай никога да водиш хората към хубавото българско вино!

Намерихте ли полезна информация в статията?

 

Настройки за поверителност
Когато посещавате нашия уебсайт, той може да съхранява информация чрез вашия браузър от конкретни услуги, обикновено под формата на бисквитки. Тук можете да промените вашите предпочитания за поверителност. Моля, обърнете внимание, че блокирането на някои видове бисквитки може да повлияе на функционирането на нашия уебсайт и услугите, които предлагаме.
X